Aprikosmarmelad med vaniljsmak

Svärföräldrarna har ett aprikosträd som ger ifrån sig ganska stora mängder frukt, vilket jag tacksamt tar emot. Förra året gjorde jag sylt som jag smaksatte med kardemumma. Satte mig och letade efter receptet här på Salt&Peppar och insåg att jag inte bloggade om det. Så i år blev det en ny variant med vanilj istället.

Aprikosmarmelad med vaniljsmak

1 kg rent aprikoskött (ca 2 kg innan man börjar skala)

1 dl vitt vin

1 kg syltsocker

1 tsk malen vaniljstång (jag köper färdiga påsar hos Borgeby kryddgård, men det går lika bra med en vaniljstång eller extrakt)

Skala och kärna ur aprikoserna. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vinet. Låt koka upp och puttra under lock ca 5 minuter.

Använd eventuellt handmixern några varv för att få mindre bitar. Tillsätt syltsocker och vanilj och koka ytterligare 3 minuter.

Skumma väl och häll sedan upp på rengjorda burkar. Slarva inte med att rengöra burkarna, för får du ner bakterier håller inte marmeladen speciellt länge. Förvara burkarna svalt.

Kommentarer

K skrev 2011-09-11 klockan 09:51

Mycket godare än den man köper är jag säker på! // K

Berith skrev 2011-09-11 klockan 10:12

Jag har också gjort aprikosmarmelad men använde DanSukkers syltsocker 1+3. Bara att följa den enkla beskrivningen på paketet och det blev så gott! Jag körde också några varv med handmixern för att inte få för stora bitar i sylten.

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-09-11 klockan 21:31

Tänk om man hade ett eget aprikosträd, det hade inte varit fel och aprikosmarmelad är så gott, fast jag har aldrig gjort egen

Lämna en kommentar
Reklam: