Äppelscones

ca 10 st

Ingredienser:
3,75 dl vetemjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 gr smör, grovhackat
0,5 dl socker
1 äpplen, skalade och grovrivna
0,75 dl mjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och smöret. Nyp ihop till en finsmulig deg med fingrarna.
3. Tillsätt socker och det rivna äpplet. Blanda till en deg och späd med mjölk till lagom konsistens. (Min äpplen var så saftiga att jag inte hade i någon mjölk alls och dessutom var tvungen att ha i ytterligare 0,5 dl mjöl för att kunna forma degen över huvudtaget).
4. Vänd upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla/tryck ut degen till 1-2cm tjock och ta ut rundlar om ca 5 cm i diameter. Ett vanligt dricksglas fungerar utmärkt som kakmått.

5. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och grädda dem i 10-15 min. När de har höjt sig fint och är guldgula är de färdiga.

Källa: Hemtrevligt, nr 2, 2010.

Marias kommentar:
Mina äpplen måste ha varit extremt saftiga för jag hade inte i någon mjölk alls och fick ändå tillsätta mer mjöl för att överhuvudtaget kunna göra något med degen.

Jag körde på 1 cm tjocklek och det blev för tunt för mig och gräddningstiden fungerade inte i min ugn heller. De behövde nog snarare 20 min på sig för att få någon färg.

Smakmässigt var de goda och med lite smör och ost på blev det riktigt gott. Scones har jag nog gjort max 5 gånger i mitt liv och jag blir inte särskilt imponerad. Vanligt bröd är både enklare och godare tycker jag, men tar givetvis längre tid!

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2010-09-18 klockan 08:45

Låter himla mumsigt, gillar äpplen i bröd så dessa scones passar mig perfekt

Helena Ljunggren skrev 2010-09-18 klockan 11:42

Lördagsfrukost när den ser ut att vara allra bäst :)

DrAnnika skrev 2010-09-18 klockan 17:08

Mumsigt, detta ska jag prova när jag äter vanlig mat igen! :)

Anna skrev 2010-09-19 klockan 10:14

Scones som är så gott! Jag har gjort det hundratals gånger och nu kommer jag definitivt att testa det här receptet! Kul! :)

Petra skrev 2010-09-20 klockan 16:24

Detta ska jag absolut testa då både jag och min sambo alltid bakar scones till frukosten på lördagar :-) Tack för tipset!

Lämna en kommentar




*