Äppeljärpar

Äppeljärpar

Köttfärs är himla bra att ha hemma i frysen. Det går att variera i det oändliga. Idag testade jag något nytt, jag hade i ett grovrivet äpple i smeten vilket blev supergott.

4 portioner
400 gr nötfärs
1 finhackad gul lök
1 grovrivet äpple
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten eller mjölk
1,5 tsk salt
1,5 krm peppar
1 ägg

Gör så här:
Finhacka löken och bryn den så att mjuknar men inte tar färg. Grovriv äpplet. OBS! Akta fingrarna så du inte skadar dig på rivjärnet.

Blanda ströbröd med potatismjöl samt kryddorna samt vatten. Låt stå och dra i ca 10 minuter. Blanda ner färsen. OBS! om du kör med elvisp, vispa inte runt för mycket då färsen kan bli seg i så fall. Blanda ner löken samt äpplet. Sist vänder du ner ägget i smeten.

Forma till biffar/järpar/stora köttbullar. Bryn dem i stekpannan så de får lite färg [går utmärkt att hoppa över detta steg!] och efterstek dem i ugnen i 200-225 gr tills biffarna når en innertemperatur av 75 gr. [Tog ca 10 minuter i min ugn innan biffarna var färdigstekt.]

Idag serverades biffarna med hemmagjorda pommes frittes, (grovstrimla potatis, lägg dem i en plastpåse, häll i lite olja och valfri krydda. Skaka runt påsen och häll ut potatisen i en teflonbelagd ugnsform alt. på teflonbakplåtspapper på en plåt och kör sedan in dem i ugnen på 225 gr i ca 30-40 minuter eller tills de fått färg), samt sallad och rårivna morötter.

Annat som är gott att servera till järparna är potatisgratäng! Men det mesta passar till dessa järpar, så pasta eller ris fungerar lika bra. Dock skulle jag rekommendera att man serverar dem tillsammans med någon sås i så fall, ta någon av Keldas färdiga om du vill vara lite bekväm.

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar




*