Äppelbullar med Brämhults färskpressade äppeljuice

Det är höst och jag ville pröva att göra äppelbullar. Provade för flera år sedan där jag hade ett recept med koncentrerad juice men receptet går ej att finna och den här gången ville jag utgå ifrån Brämhults färskpressade äppeljuice som jag är helt kär i. Så sagt och gjort, tog på mig den vita labbrocken och gick ut i köket och labbade lite! ;-)

Ca 40 bullar

Ingredienser:
150 gr smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl Brämhults äppeljuice
1 pkt jäst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
1,4 liter (ca 850 gr) vetemjöl

Fyllning:
2-4 äpplen, helst svensk nu när det är äppelsäsong och allt
200 gr grovt riven mandelmassa
50-100 gr smör
kanel

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och juicen och låt blandningen blir fingervarm (+37 grader).
2. Lös upp jästen med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan.
3. Blanda i salt och socker och drygt 2/3 av mjölet.
4. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter om du använder en assistens och ca 8 min om du arbetar degen för hand.
5. Tillsätt ev. ytterligare mjöl och degen känns för kladdig, men spara ca 1 dl till utbaket.
6. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två delar.
8. Kavla ut den ena degbiten till en rektangulär kaka.

9. Bred ut rumsvarmt smör, rivet äpple och mandelmassa. Avsluta med att pudra över kanel.
10. Rulla ihop och skär varje rulla i ca 20 bitar.
11. Ställ degen pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt.
12. Låt bullarna jäsa övertäcka med en bakduk i ca 30 minuter.
13. Sätt ugnen på 250 grader.
14. Vispa ihop ägget och pensla de jästa bullarna. Strö över lite pärlsocker på varje bulle.
15. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.
16. Låt svalna på galler under bakduk.

Marias kommentar:
Jo då, de blev goda och fräscha i smaken och äppelsmaken kommer fram på ett bra sätt. Inte så att det tar överhand, men den gör sig påmind hela tiden. När du har rivet äpplet så se till att krama ur så mycket vätska som möjligt, annars kommer bullarna bli för blöta helt enkelt.

Tråkig som jag är föredrar jag ändå de gamla vanliga hederliga kanelbullarna. Originalreceptet hittar du >>här<<.

Kommentarer

Matskafferiet skrev 2011-10-30 klockan 11:22

Låter gott, brukar älska alla bakverk med äpplen :)

Fröken Dill skrev 2011-11-01 klockan 13:29

Äppelbullar låter spännande och saftigt! Tycker fröekn Dill

Lämna en kommentar




*