Ann Charlotts ingefärssyltade Squash

Vad ska jag göra med all squash egentligen? Jag vill ju så gärna utnyttja den till max och vännen Ann Charlott kom genast med ett lysande förslag jag nappade på, nämligen att sylta squashen enligt hennes gamla favoritrecept. Får jag presentera Ann Charlotts ingefärssyltade Squash!

Ann Charlotts ingefärssyltade Squash

Ann Charlotts ingefärssyltade Squash

på bilden syns halva satsen

2 kg squash (skalad och urkärnad vikt)

Lag:
1,5 dl ättika (24%)
6 dl vatten
1,5 kg socker (ja, det stämmer, det ska vara massa socker!)

1 citron (rivet skal)
5 cm färsk ingefära (riven)
1 msk mald ingefära (torkad krydda i påse)

Ann Charlotts ingefärssyltade Squash

Skala och klyv squashen på längden. Skrapa ur kärnorna och skär den i avlånga bitar (ca 1,5 cm tjocka).

Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig.

Ta upp den med hålslev och lägg ner i burkar (läs mer längre ner under rubriken Sterilisera burkar).

Skala den färska ingefäran och riv den fint. Blanda ner både den torkade och färska ingefäran samt rivet citronskal i lagen. Låt lagen koka ihop utan lock ca 20 minuter.

Låt lagen svalna något och häll den över squashen. Tillslut burkarna med lock.

Vad kan jag använda min syltade squash till?

Till grytor: Det mest klassiska sättet är att servera det som tillbehör till en köttgryta.

På smörgåsen: Syltad squash kan användas som ett pålägg. Prova den som ett alternativ till inlagd gurka.

Salladstopping: Skär syltad squash i mindre bitar och lägg den som en topping till din sallad. Den kan även användas i en potatissallad eller pastasallad.

Ostbricka: Servera syltad squash som en del av en ostbricka. Dess söta och syrliga smak kan vara en trevlig kontrast till olika ostar.

Tillbehör till grillat kött: Använd syltad squash som tillbehör till grillat kött eller kyckling.

Krydda majonnäs eller dressing: Blanda syltad, finhackad squash i majonnäs eller dressingar för att ge dem en extra kick.

Sterilisera burkar

Vill man att sylt, syltade saker och inläggningar ska hålla länge är det viktigt att sterilisera burkarna och locken innan. Ställ burkarna i ugnen och värm till 100 grader några minuter. Då dör bakterier som finns kvar i burkarna och du slipper också risken att burkarna spricker när du häller upp varma saker i dem. Locken kan du koka en kort stund i vatten.


Millans kommentar: Det här var verkligen något nytt för oss! Det smakar inte alls squash utan ingefäran är det som går igenom mest. Jag gillar ingefära och tyckte att det här var ett gott tillbehör till grillat. Tummen upp! Kommer att göras fler gånger!


Vill du ha fler tips på vad du kan göra med squash/zucchini? Då klickar du dig vidare till den här sidan >>

Kommentarer

Berith skrev 2011-09-01 klockan 09:16

Jag fick provsmaka den här squashen och den är jättegod. Så nu har jag gjort en egen inläggning. Jag tog med en burk till jobb och alla som smakade tyckte att den var så god. Tack till Ann Charlott för det fina receptet som kommer att plastas in och sparas för att användas många gånger!

maggan skrev 2016-05-06 klockan 19:51

Ska det verkligen vara 1 och ett halvt KILO socker!? :)

Millan skrev 2016-05-07 klockan 18:02

Jag är ganska säker på att det stämmer, men låt mig dubbelkolla med mina anteckningar. Jag återkommer!

Millan skrev 2016-05-09 klockan 07:56

Jodå, det stämmer med 1,5 kg socker :)

Forslund Laila skrev 2019-08-26 klockan 08:31

Ska man koka squashen i lagen?

Millan skrev 2019-08-27 klockan 10:10

Laila, ja precis. "Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig." Hoppas du får rätt på det :)

Oskar skrev 2022-08-20 klockan 11:00

Förvånad över den långa koktiden, 10 minuter, för squashen. Andra recept man hittar pratar om 2-4 minuter. Möjligen om man menar 10 minuter från att squashen läggs i, med andra recept menar 2-4 minuter efter att det åter kokat upp kanske.

Millan skrev 2022-08-22 klockan 07:12

Oskar: Det beror ju lite på hur du vill ha din squash. "Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig." Alltså, du kokar upp vattnet och lägger squashen i det varma vattnet och kokar tills den är mjuk. Använder du väldigt stor squash, så är de ofta ganska hårda och behöver längre koktid. Använder små primörer behöver de inte så lång tid.

Elin Nordvall skrev 2023-07-17 klockan 22:18

Vad har man detta som tillbehör till?

Millan skrev 2023-07-20 klockan 18:48

Elin: Jag använder det som tillbehör till grillat typ, sätter fram en liten skål. Även använt till plockmat av olika slag. Typ på samma sätt som du använder picklad rödlök.

Therese skrev 2023-10-04 klockan 19:02

Så himla god. Smakar som mormors. Jag har tidigare följt recept med kortare koktid och det blev, för mig, fel konsistens. Nu blev det bara så jättebra. Älskar det. Vi fick det både till söndagsstek och köttgryta. Supergott. Lång koktid och mycket socker är vad som gäller här.

Millan skrev 2023-10-04 klockan 19:22

Vad kul att du blev så nöjd Therese! Och tack för kommentaren ang koktiden! Håller fullkomligt med dig!

Lämna en kommentar
Reklam: