Ann Charlotts ingefärssyltade Squash
Vad ska jag göra med all squash egentligen? Jag vill ju så gärna utnyttja den till max och vännen Ann Charlott kom genast med ett lysande förslag jag nappade på, nämligen att sylta squashen enligt hennes gamla favoritrecept.
Ann Charlotts ingefärssyltade Squash
på bilden syns halva satsen
2 kg squash (skalad och urkärnad vikt)
Lag:
1½ dl ättika (24%)
6 dl vatten
1½ kg socker
1 citron (rivet skal)
5 cm färsk ingefära (riven)
1 msk mald ingefära (torkad krydda i påse)
Skala och klyv squashen på längden. Skrapa ur kärnorna och skär den i avlånga bitar (ca 1½ cm tjocka).
Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig.
Ta upp den med hålslev och lägg ner i burkar (se tipset längst ner i inlägget).
Skala den färska ingefäran och riv den fint. Blanda ner både den torkade och färska ingefäran samt rivet citronskal i lagen. Låt lagen koka ihop utan lock ca 20 minuter.
Låt lagen svalna något och häll den över squashen. Tillslut burkarna med lock.
Angående burkar: Vill man att sylt, syltade saker och inläggningar ska hålla länge är det viktigt att sterilisera burkarna och locken innan. Ställ burkarna i ugnen och värm till 100 grader några minuter. Då dör bakterier som finns kvar i burkarna och du slipper också risken att burkarna spricker när du häller upp varma saker i dem. Locken kan du koka en kort stund i vatten.
Millans kommentar: Det här var verkligen något nytt för oss! Det smakar inte alls squash utan ingefäran är det som går igenom mest. Jag gillar ingefära och tyckte att det här var ett gott tillbehör till grillat. Tummen upp! Kommer att göras fler gånger!
Kommentarer
Berith skrev 2011-09-01 klockan 09:16
Jag fick provsmaka den här squashen och den är jättegod.
Så nu har jag gjort en egen inläggning. Jag tog med en burk till jobb och alla som smakade tyckte att den var så god.
Tack till Ann Charlott för det fina receptet som kommer att plastas in och sparas för att användas många gånger!
maggan skrev 2016-05-06 klockan 19:51
Ska det verkligen vara 1 och ett halvt KILO socker!?
:)
Millan skrev 2016-05-07 klockan 18:02
Jag är ganska säker på att det stämmer, men låt mig dubbelkolla med mina anteckningar. Jag återkommer!
Millan skrev 2016-05-09 klockan 07:56
Jodå, det stämmer med 1,5 kg socker :)
Forslund Laila skrev 2019-08-26 klockan 08:31
Ska man koka squashen i lagen?
Millan skrev 2019-08-27 klockan 10:10
Laila, ja precis.
"Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig."
Hoppas du får rätt på det :)
Oskar skrev 2022-08-20 klockan 11:00
Förvånad över den långa koktiden, 10 minuter, för squashen. Andra recept man hittar pratar om 2-4 minuter. Möjligen om man menar 10 minuter från att squashen läggs i, med andra recept menar 2-4 minuter efter att det åter kokat upp kanske.
Millan skrev 2022-08-22 klockan 07:12
Oskar: Det beror ju lite på hur du vill ha din squash.
"Koka upp vatten, ättika och socker. Skumma lagen och koka squashen ca 10 minuter eller tills den är mjuk och nästan genomskinlig."
Alltså, du kokar upp vattnet och lägger squashen i det varma vattnet och kokar tills den är mjuk. Använder du väldigt stor squash, så är de ofta ganska hårda och behöver längre koktid. Använder små primörer behöver de inte så lång tid.
Elin Nordvall skrev 2023-07-17 klockan 22:18
Vad har man detta som tillbehör till?
Millan skrev 2023-07-20 klockan 18:48
Elin: Jag använder det som tillbehör till grillat typ, sätter fram en liten skål. Även använt till plockmat av olika slag. Typ på samma sätt som du använder picklad rödlök.
Reklam:
Lämna en kommentar