Ångkokt torsk

Ångkokad torsk, det låter verkligen skittrist, men vi gillar att ångkoka saker så när vi såg det här receptet i LagaLätt så var det klart att vi skulle testa.

På lördagmorgonen begav vi oss ner till Bondens marknad, där vi köpte färsk torsk och alla de andra ingredienserna vi behövde. Gulbetorna vi fick tag i var enorma och det fanns inga små. En gulbeta vägde nästan 360 g :) Så vi gjorde om receptet lite utifrån de ingredienser vi hade.

ångkokad torsk
Ångkokt torsk med rotfrukter
400 g gulbetor (+ lite extra så att det skulle räcka till lunchlåda)
400 g morötter (vi hade även i palsternacka)
1 kruka dill (vilket vi inte fick tag i, så vi tog lite djupfryst istället)
500 g vit fisk

Ärtsås:
3 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl ärtor + 1 dl att blanda med rotfrukterna

1 krm salt
1 krm svartpeppar
ev. 2 tsk riven pepparrot
ev. lite pressad citronsaft

rotfrukter

Grönsakerna:
Skölj, skala, dela i bitar och koka gulbetorna i saltat vatten ca 20 minuter, tills de är mjuka.

Skala och skiva morötter (och palsternackor) i tjocka skivor. Tillsätt dem till gulbetorna de sista minuterna av koktiden. Tillsätt sedan de djupfrysta ärtorna, precis innan du häller av vattnet. När du hällt av vattnet, krydda med dillen.

Ärtsås:
Koka upp mjölk och buljong. Lägg i (djupfrysta) ärtor och låt koka någon minut. Mixra slätt med en stavmixer och pressa i citron. Krydda med salt och peppar (och ev. riven pepparrot).

ångkoka

Fisken:
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg fisken i ångtillsatsen och salta lätt. Lägg på locket och låt ånga på svag värme 5 minuter.

Servera med rotsakerna och ärtsåsen.

laga lätt

Källa: LagaLätt nummer 10 2009, s. 78.

Millans kommentar: Och detta blev en riktigt god lördagsmiddag. Finfina ingredienser direkt från fiskarn och bönderna. Det ser kanske inte mycket ut för världen, men vi blev väldigt förtjusta i det och kommer göra om det igen. Nästa gång ska vi dock reda såsen lite så att den blir tjockare.

Kommentarer

Malin skrev 2009-10-10 klockan 08:45

Det där receptet såg jag också och blev lite sugen på att prova eftersom jag har massor av torsk i frysen. Känns som skön husmanskost :)

Lämna en kommentar
Reklam: