Ångkokt Skrei på pastabädd med saffranssås

Ni som brukar läsa här på Salt&Peppar minns säkert att jag för ett tag sedan skrev om den häftiga Skrei-middagen jag var på. Nu var det vår tur att själva försöka oss på Skrein och efter en stunds funderande kom vi fram till att vi bara skulle ångkoka fisken, för att behålla så mycket smak som möjligt. Får jag presentera vår lyxiga lördagsmiddag vars härliga gula färg gjorde att vinterrusket snabbt glömdes bort :)

skrei med saffranssås

Ångkokt Skrei på pastabädd med saffranssås
till 3 portioner

450 g skreirygg (finaste filébiten)
salt

1 paket färsk pasta
1 liten squash
200 g rensade bondbönor

saffranssås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja

1-2 msk tomatpuré
1 påse saffran (0,5g)
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 dl vatten
3 dl vitt vin

2 dl vispgrädde + 2 msk mjöl till redning
salt och peppar

saffranssås:
Börja med att tillaga saffranssåsen. Undertiden den reducerar hinner du med allt det andra. Finhacka och stek löken och vitlöken i olja några minuter. Tillsätt tomatpure, saffran, kycklingfond, vatten och vin och koka lätt utan lock tills ca hälften av vätskan är kvar.

Sila bort lökbitarna från såsen. Blanda grädden med mjölet och tillsätt i en tunn stråle under omrörning. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

fisken:
Rensa fisken från ben och skär ut 3 snygga filébitar. (Har du köpt mycket fisk, skär ner resten till mindre bitar och frys in, blir perfekt att ta fram till en fiskgratäng sen.) Krydda fisken med salt. Ångkoka fisken ca 5 minuter precis innan servering.

squash och bondbönor

pastan:
Skär squashen i tunna strimlor och koka i saltat vatten ca 3 minuter tillsammans med pasta och rensade bondbönor.

skrei med saffranssås pasta squash

serveringsförslag:
Lägg pastaröran på en tallrik. Lägg fiskfiléen på toppen. Ringla över rikligt med saffranssås och njut :)

Kommentarer

Linda Johansson skrev 2013-02-04 klockan 11:11

Jag är ingen fiskälskare direkt, gillar i stort sett bara torsk och tonfisk pga att det inte smakar så mycket "fisk". Alaska pollock äter inte ens mina kräsna katter. Däremot så älskar de torskryggfilé, då går det t o m bra att äta kokt fisk, något katterna annars avskyr :) Skrei lär jag nog inte kunna köpa på Coop el Maxi? Men den där middagen såg så läcker ut, saffran ger verkligen härlig färg! Tar väl vanlig torsk istället. Tack för inspiration!

Millan skrev 2013-02-04 klockan 11:15

ICA Maxi på Ystadvägen i Malmö säljer Skrei, så det är mycket möjligt att det finns i fler Maxi-butiker. Annars borde de ju definitivt kunna ta in det! Tack för dina fina ord om vår middag :)

Lämna en kommentar
Reklam: