Alternativ julaftonsmiddag – aka vad äter man när man inte har något vatten och det är julafton?!?

Årets julmiddag blev inte så traditionsbunden som den annars brukar vara. De flesta har ganska bestämda åsikter om vilka rätter som ska finnas med på julbordet och så även i vår familj.

Nu råkar både maken och jag tillhöra kategorin som inte är så där överförtjust i julmat så det var väl ingen som grät floder för att vi inte åt traditionell julmat i år. Men samtidigt så ska jag erkänna att det kändes lite märkligt att inte gör det, man är så inkörd på gamla vanor och traditioner.

Anledningen till bytet i år var att vi drabbades av en enorm vattenläcka vilket gjorde att vi inte hade något vatten alls från 8:30 på morgonen till ca 21 på kvällen. Att försöka förbereda all julmat utan tillgång till rinnande vatten insåg vi ganska snabbt att det blev lite för jobbigt och omständigt.

I stället fick det blir heltstekt fläskytterfilé, rostad potatis, Erik Lallerstedts bearnaisesås och tzatsiki. En rätt som inte krävde allt för mycket vatten för att färdigställa! Under dagen hade vi hämtat några dunkar med vatten hos svärföräldrarna för att vara på den säkra sidan, men vi ville å andra sidan inte slösa med vattnet heller i och med att vi inte visste hur länge vi skulle vara utan vatten.

Maten smakade gott och alla blev mätta och nöjda. Det kändes dock något märkligt att äta det här på julafton ska jag erkänna.

Vad som hände med all julmaten? Den tillagade vi på juldagen så vi hade vårt julbord då i stället och sen drogs vi med resterna från julbordet som alla andra i några dagar till! ;-)

Kommentarer

Berith skrev 2011-01-20 klockan 15:11

Godare än det ni åt kan jag inte tänka mig. Julmaten vill jag gärna ha men sen har det inte så stor betydelse vilken dag det blir.

tina skrev 2011-01-20 klockan 19:46

Det låter visserligen gott, men åtminstone jag hade nog sörjt en smula. En dag om året vill jag äta julmat ordentligt. :-)

Freedomtravel skrev 2011-01-20 klockan 22:41

Vilken utmaning! Låter gott, även om jag kan förstå att det kändes lite snopet... Vi åt istället julmaten några veckor före jul. På julafton blev det fransk restaurang i Marrakech ;)

Lämna en kommentar
Reklam: