Älggryta med bacon och steklök

Som jag nämnt så många gånger tidigare har vi turen att ha en kompis som ibland kan förse oss med älg. Lagom till Chrisses födelsedag i januari fick vi grytbitar och bestämde oss för att göra en riktigt god gryta med dem. Resultatet blev över förväntan och vi njöt av en fantastiskt god gryta. Om det berodde på älgen, det lite väl lyxiga vinet att egentligen hälla i en gryta, rotfrukterna eller sällskapet låter jag vara osagt ;)

älggryta

Älggryta med bacon och steklök
För 3 portioner

400 g älgkött
1 paket bacon (ca 150 g)
smör

2 dl rödvin
1 msk kalvfond
5 dl vatten
1 burk körsbärstomater

2 morötter
1/4 liten rotselleri
1 rödbeta
1 palsternacka

200 g steklökar
2 tsk socker

till servering:
pressad potatis
ångkokt brysselkål

älggryta

Skär älgköttet i lagom stora grytbitar. Fräs tillsammans med klippt bacon och smör. Spara ett par skivor bacon till senare!

ingredienser

När älgen fått en snygg stekyta, tillsätt: vin, fond, vatten och tomater. Låt koka upp.

Undertiden skala och skär morötter, rotselleri, rödbeta och palsternacka i bitar. Lägg ner i grytan och låt puttra på svag värme i flera timmar.

Strimla de sista skivorna bacon. Skala steklöken. Fräs lök, bacon och lite socker tillsammans så att lökarna blir gyllenbruna. Vänd ner i grytan när det är dags att servera.

Servera med pressad potatis och brysselkål.

amarone

Vinet vi hade i grytan samt drack till var ett amarone från Italien. Väldigt mjukt och fruktigt. Något vi definitivt kan tänka oss igen.

A Amarone (nr 12343) från Italien
Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Alkoholhalt: 15,0 %
Användning: Serveras vid cirka 18°C till lagrad hårdost, eller till smakrika rätter av nöt- och viltkött.
Smak: Kryddigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkad frukt, mörk choklad, nötter och vanilj.
Förpackning: Flaska (750 ml)
Pris: 219,00 kr
Källa: systembolaget.se

Lämna en kommentar




*