Älgfärsburgare med grillad squash, grönsaker och ädelostsås

Det är inte ofta vi äter älg hemma hos oss. Inte för att vi inte tycker om det, utan för att det antingen är svårt att få tag i eller så jäkla dyrt. När kompisen Patrick sen erbjuder oss lite älgfärs tackar vi med glädje ja och bjuder hem honom att få njuta av “sin egen älg”.

Älgfärsburgare med grillad squash och ädelostsås
till 6 burgare

6 ciabattabröd (tillagas enligt anvisningar på förpackningen)
1 paket bacon (som knapersteks)
1 kg pommes (tillagas enligt anvisningar på förpackningen)

älgburgare:
600 g älgfärs
salt & peppar

Blanda färsen med kryddorna och tryck ihop 6 biffar. Grilla dem så att de precis har liiite rött kvar i sig.

ädelostsås:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
1/2 citron, saft och skal

Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.

grönsaker:
squash (+ olivolja + citronpeppar)
romansallad
isbergssallad
gurka
paprika
tomat
rödlök

Skär squashen i tunna skivor (inte tjockare än 1 cm). Pensla med olivolja och krydda med citronpeppar. Grilla en kort stund, de ska fortfarande ha tuggmotstånd kvar.

Skölj och skär övriga grönsaker i lämpliga bitar.

Källa: Receptet på såsen kommer från tvprogrammet Tinas sommarkök 2012, ett avsnitt där hon lagade Texasburgare.

Millans kommentar: Detta är riktigt goda hamburgare. Ädelostsåsen ihop med viltsmaken är en höjdare!

Chrisses kommentar: Även jag föll för kombinationen med vilt och ädelost. Att sen toppa älgen med bacon är verkligen gott!

Kommentarer

skyltskåp skrev 2012-08-09 klockan 13:02

Älg är ju bara så underbart! Jag brukar blanda i vildsvin när jag gör färs. Smaskens till sista slicken!

Marie skrev 2012-08-10 klockan 01:34

Vilken lyx att göra hamburgare på älg! Låter kanongott. Ädelostsås är ju bara så gott. Skall prova denna varianten med citron.

Familjen vrålhungrig skrev 2012-08-11 klockan 21:08

Åhh vad gott det ser ut!Såg Mat-Tinas program mär hon gjorde burgarna,kommer garanterat prova ädelostsåsen till hamburgare av nåt slag,tack för att du påminde mig om detta!

Lämna en kommentar




*