Brownies
Ca 20 st
Ingredienser:
150 gr smör
3 dl socker
4 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
75-150 gr hackad (mörk) choklad
Glasyr:
30 gr smör
ca 0,75 dl (50 gr) farinsocker
4-6 msk grädde
1 rågad dl (50 gr) kakao
3 dl florsocker
Gör så här:
1. Rör smör och socker poröst.
2. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
3. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan i en skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten och vispa.
4. Hacka chokladen grovt och vänd ner den i smeten.
5. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 30 cm. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter.
6. Låt svalna på galler.
7. Värm smör, socker, grädde och kakaopulver under omrörning i en kastrull tills allting har smält.
8. Sikta ner florsockret i kastrullen och blanda alltsammans till en fluffig smet.
9. Bred glasyren över kakan och ställ kakan i kylskåpet en stund innan du skär upp kakan i bitar.
Källa: Matmagasinet, nr 10, 2003.
Marias kommentar:
Jag brukar dubbla mängden hackad choklad och dessutom brukar jag ta ljus choklad då det blir lite väl intensiv chokladsmak annars. Men smaken är som baken, i ursprungsreceptet så är det 75 gram mörk choklad som gäller.
Grädda inte kakan i mer än 20 minuter. Det var så länge sedan jag gjorde dessa brownies att jag idag gjorde misstaget att ställa in kakan och gräddade den i ytterligare 3 minuter. Himla dumt gjort! Kakan blir inte så kladdig som man hade kunnat önskat, i alla fall inte i de yttersta kantbitarna. :o( Så grädda inte längre än 20 minuter är mitt råd.
Gällande glasyren så står det att det ska vara vispgrädde. Själv brukar jag ta Milda Visp 20%, men idag tog jag matlagsningsgrädde som var 15% och det gick lika bra det. Det går nog bra med mjölk också är min gissning!
Ja, receptet går att dubblera, häll då smeten i en långpanna i stället. Kakan är minst sagt mäktig men ack så god så frys bitarna bums! Annars lär du ha satt i dig på tok för många och sitter med magknip i stället. Serveras med fördel med en klick grädde eller lite vaniljglass.
Kommentarer
Caroline skrev 2007-10-13 klockan 01:29
OH MY GOOOOOOD!!! Jisses amalia vad den såg smaskig ut då!!! =) Kul att vi har samma skål som på första bilden hehe. Jag köpte min på Ikea, du oxå kanske? =) Hur som så ser dom likadana ut hihi! Det är oxå detta jag gillar med er blogg. Bilder på "baknings/matlagningsförloppet. En fröjd för ögat!!
Sara skrev 2007-10-13 klockan 02:32
Är nyfiken på var bakformen är köpt ? Är på jakt efter en sån !
Maria skrev 2007-10-13 klockan 08:49
Caroline: Skålen är mycket riktigt köpt på IKEA. Roligt att du gillar bilderna under själva bakningsförloppet!
Sara: Formen är köpt på ICA, det är deras eget varumärke, Primary Cooking. Fungerar finfint!
Maja skrev 2007-10-15 klockan 14:24
Ser farligt läckra ut=)
Reklam:
Lämna en kommentar