Indiras Bosniska bagerigifflar
Det skulle vara morgonmöte på jobb och Indira bestämde sig för att överraska med nybakat. Perfekt tillfälle för mig att få vara med och lära mig något nytt :) Supergoda gifflar som försvann i en rasande hastighet!
Indiras Bosniska bagerigifflar
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk socker
1-2 msk salt
0,5 dl olja
1 ägg
2 dl yoghurt/filmjölk
200 g smör, rumsvarmt
ev. 1 msk brödkryddor
1 kg mjöl
Pensling och garnering
1 ägg
sesamfrön/vallmo/flingsalt
Lös upp jästen i 37 gradig mjölk. Tillsätt socker, salt, olja, ägg, yoghurt (ev brödkryddor) och smör. Blanda i hälften av mjölet och knåda till en mjuk deg. Tillsätt resten av mjölet.
Låt jäsa 30 minuter.
Dela upp degen i klumpar, ca 50-60 gram i varje.
Kavla till en ellips och och rulla sedan till en giffel.
Låt jäsa under bakduk medan du gör färdigt alla.
Pensla med uppvispat ägg och garnera.
Låt dem vila i ytterligare 10-15 minuter tills ugnen är varm, 200 grader.
Grädda i 200 grader tills de är gyllene, vilket tar ca 15 minuter.
Du kan äta dem precis som de är. Men de är även goda att servera med smör och/eller pålägg. Eller som här, fylld med nutella :)
Reklam:
Lämna en kommentar