Jordgubbs- och rabarberkaka med brynt smör
Det här är ett recept som blivit liggande sedan förra året. Vi var iväg på självplock av jordgubbar och plötsligt hade jag massor av jordgubbar att använda till roliga saker. Och det var då den här jordgubbskakan blev till. Supergod, så spara undan receptet redan nu och gör den när du får tag i både jordgubbar och rabarber!
Jordgubbs- och rabarberkaka med brynt smör
kakan:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
fyllning:
5-7 dl jordgubbar och rabarber
smuldegstäcke:
50 g smör
1/4 dl strösocker/råsocker/farinsocker
1 1/2 dl havregryn
1 tsk grovmalen kardemumma
Smält 100 g smör i en kastrull och vänta tills det slutar “fräsa” och börjar brynas istället. När smöret är brynt doftar det kola. Ta det från plattan.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i mjölet. Tillsätt det brynta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form med löstagbar kant. Smeten är ganska trögflytande, men det är rätt.
fyllning: Skär jordgubbar och rabarber i skivor och strö ut över smeten.
smuldegstäcke: Smält smöret och blanda i socker, havregryn och kardemumma. Rör om och fördela på kakan.
Grädda i 180 grader 35-40 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr. Kakan får gärna svalna helt innan den äts.
till servering: lite vaniljsås eller glass är perfekt till :)
Reklam:
Lämna en kommentar