Blåbärstårta med vanilj
Det var dopdags här hemma och jag är som bekant inte lika intresserad av bakning som Maria är. Så det fick bli en enkel prinsesstårte-variant. Riktigt saftigt och gott blev det och gästerna nöjda. Gillar du inte blåbärssylt, så fungerar det här receptet precis lika bra med vilken sylt som helst.
Vad du behöver:
Tårtbotten (se recept nedan, eller köp färdig)
Vaniljkräm (se recept nedan)
Blåbärssylt (vi köpte färdig)
5 dl grädde till fyllningen
färdigt marsipanlock + dekorationer
Tårtbotten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk Maizena majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ca 5 minuter. Sikta i vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.
Vaniljkräm
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 tsk smör
Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknat. Rör i vaniljsocker och smör och låt krämen kallna.
Sen kommer vi till den roliga biten, nämligen att bygga ihop tårtan. Dela bottnen i tre delar och börja bygg enligt följande:
* Botten, sylt och vaniljkräm.
* Mellanlagret av tårtbottnen, sylt och vaniljkräm.
* Topplagret av tårtbottnen. Vispa grädden hårt. Lägg grädde runt kanterna och ett tjockt lager på toppen.
* Lägg över marsipanlocket och dekorera tårtan.
Låt gärna tårtan stå kallt flera timmar, ännu bättre till dagen efter för att bli riktig saftig.
Reklam:
Lämna en kommentar