En försmak av julbordet

Det närmar sig julafton och vi tjuvstartar julen här hemma. Gäller ju att njuta så länge som möjligt, för på julafton lär man ändå inte orka allt. Så igår passade vi på att griljera skinkan och göra några goda tillbehör.

julmat2015

julmat2015 scan julskinka

När det gäller både Wienerkorv och fläskfile så tillhör rapsgris-sortimentet från Scan våra favoriter. Förra året bloggade Maria om deras rapsgris-julskinka och i år hade vi turen att få tag i en liten skinka på nästan 2 kg. Inget dåligt val visade det sig. Så saftig och god! Inte konstigt att den dessutom vann pris 2014.

Scans färdigkokta julskinka av Svensk Rapsgris® vann, för andra gången i rad, Chark-SM 2014 med motiveringen: ”En julskinka med smak utöver det vanliga. En modern skinka med djup, fyllig köttsmak och väl balanserad sälta. En skinka i tiden.” Ett alternativ för den som vill ha en SM-vinnare på julbordet, med hög kvalitet.
Källa: www.scan.se

julmat2015 panering

Men först skulle skinkan griljeras. Vi valde att testa att göra en griljering med årets julsenap från Apoteksgruppen.

Årets julsenap är grovkornig och smakrik med en viss sötma – precis som den ska vara. Julsenapen både odlas och tillverkas hantverksmässigt på familjegården Annelund utanför Vadstena.
Källa: www.apoteksgruppen.se

Väldigt god och mild senap. Lika god på skinkan som att använda till griljeringen.

julmat2015 panering

Griljering till julskinka
till en 2 kgs skinka

0,5 dl grovkornig senap
1 äggula
0,5 dl strösocker
1 dl ströbröd

Rör ihop alla ingredienserna. Smeta ut på skinkan och sätt in i ugnen 15-20 minuter, 225 grader.

julmat2015 brysselkål

Smörstekt brysselkål med balsamicosås

500 g brysselkål
en rejäl klick smör
2 msk citronsaft, färskpressad
salt och peppar
1 dl tranbär, torkade

Balsamicosås:
1 dl balsamicovinäger
0,5 dl socker

Frisera brysselkålen. Skölj, halvera och låt rinna av.

Balsamicosås: Koka under omrörning ihop balsamicovinäger och socker i en liten kastrull i någon minut, tills blandningen tjocknat lite.

Smält smör i en rymlig stekpanna och fräs på brysselkålen i högst 2 minuter.

Stjälp upp brysselkålen på ett fat, pressa över citronsaft, salta och peppra och strö på tranbären.

Rippla över balsamicosåsen och servera direkt.

Källa: Receptet är ursprungligen skapat av Linnea Swärd, men lite ändrat av oss.

julmat2015 rödkålssallad

Rödkålssallader är en klassiker på vårt julbord. Speciellt kombinationen med fetaost och apelsin brukar vi köra på, men eftersom vi hade en kruka finfin rosmarin i fönstret testade vi oss fram med den. Succe! Färsk rosmarin och rödkål är riktigt gott ihop! Mått är dock lite svårt, så ni får smaka er fram lite.

Rödkålssallad kryddad med rosmarin

1 litet rött spetskålshuvud (går lika bra med vanlig rödkål)
1/2 – 1 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk rapsolja
1 dl rostade solroskärnor (ta en torr stekpanna, hetta upp och lägg i solroskärnorna. Fräs en kort stund.)
1 paket fetaost (ca 150g)
salt & peppar

Skär rödkålen tunt och lägg i en bunke. Blanda ner övriga ingredienser och rör runt. Avsluta med lite salt & peppar på toppen.

Lämna en kommentar




Reklam: