Tryffelstänkt, charkinlindad potatistortilla på rostat surdegsbröd

Tapas SM – Vecka 3 – finalist 2

Helena (www.baraenkakatill.se) själv berättar:

Den här tapasen tar mig raka vägen tillbaka till min tid i Barcelona där varje bar med självaktning serverar bröd, tunt skivad korv och tortilla de patata på sina långsmala bardiskar. Med den här tapasen har jag kombinerat dessa tre anrättningar till en, samt stänkt över några droppar tryffelolja för att höja smakerna ytterligare.

Tryffelstänkt, charkinlindad potatistortilla på rostat surdegsbröd
Av: Helena Elm

till 10 tapas
1 Tortilla de patata (se recept nedan)
10 skivor salami eller annan tunt skivad korv
10 utskurna bitar (ca 4 tunna skivor) surdegsbröd
tryffelolja
tandpetare

Skär potatistortillan i små munsbitar. Rosta brödskivorna i stepkannan, och skär dem i lika stora munsbitar. Rulla in varje bit tortilla i en skiva salami, och fäst med en tandpetare som går ända ner i brödet och håller samman tapasen. Avsluta med att droppa över några droppar tryffelolja. Färdigt!

Tortilla de patata:
5 potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 liten, grön spansk pepparfrukt
1 dl olja
5 ägg
salt

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Grovhacka löken och pressa vitlöksklyftorna, och skär pepparfrukten i små bitar.

Fräs lök och potatis i oljan i en stekpanna tills potatisen mjuknat.
(Millans kommentar: Jag lägger gärna i vitlöken redan tillsammans med löken, men det är ju helt och hållet en smaksak.)

Vispa upp äggen lite lätt i en bunke, salta och rör ner pressad vitlök och spansk peppar. Häll ner lök- och potatisblandningen i bunken, rör om snabbt och häll tillbaka alltihop i stekpannan. Låt allting puttra i pannan tills äggen stannar. Vänd tortillan, gärna med hjälp av en uppochner-vänd tallrik, och låt steka klart på andra sidan.

Millans kommentar: Matiga tapas med en riktigt god smak. Potatis, god salami, gott bröd och den lilla droppen tryffelolja på slutet skapar en perfekt tapasbit. I kombination med vinet framträder pepparsmaken i tortillan på ett bra sätt. Extra plus för att det är snygga bitar att servera.

Lämna en kommentar
Reklam: