Yakiniku

Alltså, ibland får man bara till det sådär perfekt att man inte vill sluta äta; Yakiniku! Maken, som är ett stort Yakiniku-fan har dissat många av mina försök att få till den här läckerheten. Jag har använt sambal oelek som någon elak sajt föreslog, jag har testat diverse färdiga blandningar. Allt med samma “tja, det går ju att äta”-resultat. Men så idag! Alltså! Den stora hemligheten är alltså mirin! Ja, i kombination med massa annat. Men godare än såhär blir inte en Yakiniku!

Yakiniku

Yakiniku på stekhällen
till 4 personer

1,2 kg entrecote
lite olja till stekningen
1 liten purjolök (bara det gröna)
3 msk (rostade) sesamfrön

marinad:
1,5 dl japansk soja
4 msk mirin
2 msk sesamolja
1 dl ljust muscovadorörsocker (går nog bra med farinsocker också)
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk färsk finriven ingefära
lite nymalen svartpeppar

serveringsförslag:
ris
picklad rödlök
edamame/sojabönor
tomater (på fotot chokladtomater)

Yakiniku

Börja med att blanda marinaden. Skär köttet i tunna strimlor och låt köttet marinera minst några timmar.

Rosta sesamfröna genom att lägga dem i en torr stekpanna. Strimla det gröna på en liten purjolök.

Hetta upp lite olja på stekhällen och låt bli riktigt varmt. Lägg ner köttet och låt fräsa några minuter. Om du vill kan du tillsätta purjolöken redan nu, jag personligen tycker det blir godast. Men ska du göra på “riktigt” ska den sparas till serveringen.

Servera direkt med ris och något av tillbehören.

Har du ingen stekhäll? Den här maträtten går givetvis att laga i stekjärn eller gryta på vanliga spisen också. Jag skulle dock välja att steka upp det i omgångar, så att köttet verkligen hinner få lite yta.

Vill du ha fler recept för stekhäll? Då får du surfa vidare till den här posten; Receptsamling för stekhäll och muurikka. Där hittar du mängder med recept anpassade för utomhusmatlagning.

Kommentarer

Angelica P skrev 2024-02-09 klockan 12:01

Sååå gott! Tack så mycket för ett riktigt bra recept, som vi gärna avnjuter med nudlar! Ingen mirin hemma? Ta hälften strösocker, hälften risvinäger, tipsade dottern Rebecca om - och se, det funkade utmärkt (och är mycket billigare).

Millan skrev 2024-02-09 klockan 20:19

Vilken bra tips på mirin! Det tackar jag särskilt för, kommer definitivt att testas! Tack! /Millan

Lämna en kommentar




Reklam: