Vit sparris med citronmajonnäs

Vit sparris smakar ungefär som grön sparris, men ändå inte.. Jag tycker bättre om den gröna, men den här somriga förrätten är det verkligen inget fel på. Fungerar utmärkt till buffen eller som tillbehör till grillat kött.

att koka Vit sparris
500 g vit sparris (en knippe)

2 l vatten
2 msk citronsaft från flaska
2 tsk strösocker
1 tsk salt

Skala sparrisen med en potatisskalare. Koka upp vattnet med citronsaften, socker och salt. Lägg i sparrisen och låt koka 4-5 minuter. Ta kastrullen från spisen och låt sparrisen svalna i lagen. Jag tar dem gärna när de fortfarande är lite ljumna.

Dekoration:
gräslök

Citronmajonnäs
1 äggula (rumsvarm)
1 tsk senap
1 citron (skalet)
1,5 msk pressad citronsaft
2 dl rumsvarm rapsolja (eller annan “smaklös” olja. Olivolja blir inte bra.)
salt

Vispa ihop alla ingredienserna utom oljan. Tillsätt oljan i en tunn stråle undertiden du vispar.

Om majonnäsen skär sig: Lägg ytterligare en äggula i en ny skål. Vispa. Tillsätt lite i taget av den skurna majonnäsen och fortsätt att vispa!

Om majonnäsen inte stelnar: Vispa lite till.. och lite till. Det är viktigt att alla ingredienserna har ungefär samma temperatur när man börjar. Oljan måste tillsättas långsamt, helst lite i taget och vispa ordentligt. Men tydligen kan man vispa sönder den också läste jag någonstans. Så det är nog inte helt lätt alltid. Jag brukar använda en handmixer.

Källa: Ursprungsreceptet kommer från Markus Aujalay, Allt om mat nr 6, 2011

Lämna en kommentar




Reklam: