Vinbärschutney

Orginalreceptet kommer från Susanne Jahrl, men är ytterst lite ändrat av mig.

Vinbärschutney

Ingredienser till 1 stor burk:
3 äpplen, ca 500 gr
0,75 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 stor gul lök
0,25 dl äppelcidervinäger
0,5 dl råsocker
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 tsk curry
0,5 msk senapsfrön
2 dl röda vinbär (av den enkla anledningen att det är röda vinbär som vi har på tomten… det står svarta i originalrecpetet)
0,5 flaska Certo (utan något konserveringsmedel så möglar chutney ganska snabbt!)

Gör så här:

1. Skär äpplena i tärningar och skiva lök och vitlök.
2. Blanda alltsammans i en gryta. Låt koka upp under omrörning och sedan småputtra i ca 1 tim. Rör om då och då.
3. Häll upp på en väl rengjord och varm burk. Förvara sedan i kylskåp.

Marias kommentar: Jag har tagit bort chilin i receptet samt ökat på mängden färska vinbär något då vi hade ganska gott om dem i frysen. Första omgången kokades exakt som det står i orginalreceptet [minus chilin] och den omgången chutney möglade tyvärr ganska snabbt.

Andra omgången halverade jag mängden [receptet som är återgivet ovan] och la även till lite konserveringsmedeln. Än så länge så fungerar det finfint och det har nu gått någon månad sedan jag kokade chutneyn.

Chutneyn är himla god tillsammans med kycklingmackan, men även som tillbehör till kassler, kyckling, fläskfilé eller på en vanlig ostmacka är det också himla gott.

Lämna en kommentar




*