Vi önskar er alla en trevlig midsommar med denna rabarbertårta
I mitten på maj, precis lagom till min födelsedag, var rabarbern färdig och jag fick för mig att jag ville ha en rabarbertårta. Jag tänkte mig något prinsesstårteliknande och satte igång att försöka få till det. Resultatet blev faktiskt den godaste tårtan jag någonsin gjort (fast den är långtifrån Marias chokladtårtor trots allt). Sylten var väl iof ett misslyckande som sylt, men som tårtfyllning var den suverän. Får jag presentera vårens godaste rabarbertårta!
Vad du behöver:
Tårtbotten (se recept nedan)
Vaniljkräm (se recept nedan)
Rabarbersylt (se recept nedan)
5 dl grädde till fyllningen (tårtan här är gjord med 3 dl vilket blev i snålaste laget)
300-400 g Marsipan
Dekorationer
Det hela började som sagt med rabarbern i trädgården.
Rabarberfyllning/Rabarbersylt:
1/2 kg rabarber
400 g strösocker
saften från 1/2 citron
25 g färsk ingefära
kardemumma
Skala rabarbern och skär den i grova bitar. Blanda med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra ca 10-15 minuter. Skumma av undertiden. Häll upp i en väl rengjord glasburk och låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
Tårtbotten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk Maizena majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ca 5 minuter. Sikta i vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.
Vaniljkräm
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 tsk smör
Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknat. Rör i vaniljsocker och smör och låt krämen kallna.
Sen kommer vi till den roliga biten, nämligen att bygga ihop tårtan. Dela bottnen i tre delar.
Botten, lös sylt och vaniljkräm.
Mellanlagret av tårtbottnen, lös sylt och vaniljkräm.
Topplagret av tårtbottnen. Vispa grädden hårt och blanda med några matskedar sylt. Lägg grädde runt kanterna och ett tjockt lager på toppen.
Kavla ut marsipanen mellan två lager plastfolie och lägg sedan över. Dekorera tårtan. Här körde vi på färdiga chokladblommor och blad.
Låt gärna tårtan stå flera timmar kallt, till och med till dagen efter för att bli riktig saftig.
Reklam:
Lämna en kommentar