Ullas getosttoppade filé
Det var en måndag i lunchrummet som Ulla satt där och njöt lite extra av sina rester. Det doftade ljuvligt och jag tiggde till mig receptet, vilket visade sig bli riktigt härlig helgmat! Receptet är från början ett GI-recept men vi tycker att det behövs lite potatis till.
Ullas getosttoppade filé
1 fläskfilé (ca 700 g)
salt & peppar
smör
potatis
Skysås:
2 dl vatten
1 msk flytande kalvfond
1/2 dl rött vin
1 tsk majsstärkelse (eller annan redning)
Topping:
1 dl creme fraiche
100 g getost
1-2 dl riven parmesan
Medelhavssallad:
1 röd paprika
1/2 fänkålshuvud
1/2 röd lök
80 g rucola
svarta oliver
1 msk olivolja
salt, peppar, italiensk salladskrydda
ev. citronskrivor
Köttet: Sätt ugnen på 175 grader. Putsa filén, salta och peppra lätt. Stek köttet gyllenbrunt i smör i en stekpanna. Lägg därefter in köttet i ugnen 15 minuter. Ta ut filén och låt vila 10 minuter. Öka ugnsvärmen till 225 grader.
Blanda creme fraiche med getost och riven parmesan.
När köttet vilat, skriva filén tunt och lätt upp på serveringsfat som tål värme. Fördela ostblandningen över filén och gratinera 5-10 minuter så att osten får färg.
Såsen: Skölj inte ur pannan där du stekte köttet, utan häll i buljong och vin. Red eventuellt av för att få skysåsen lite tjockare. Smaka av med salt & peppar.
Sallad: Ansa paprika och fänkålen. Skala löken. Skär allt i tunna skrivor och blanda med rucola i en skål. Blanda ner oliver och olja.
Servera köttet med skysåsen, sallad och eventuellt några citronskivor.
Reklam:
Lämna en kommentar