Tortellinigratäng med nötfärs & Ravioli i tomatsås
Det är lätt att göra köttgrytor i slow cookern, men jag börjar bli aningens trött på det. Det måste ju gå att hitta på något annat och ja, det gick ju :) En riktigt krämig och god tortellinigratäng med massor av smaskig ost. Jag har experimenterat med det här receptet ett flertal gånger redan, för första gången tänkte jag göra storkok direkt och använde 1 kg nötfärs. Det fick inte plats i grytan tillsammans med pastan. Så om du liksom jag har en 5,7 liters-gryta så blir receptet här nedan perfekt.
Och sen har vi fortsatt att utgå från det här receptet och göra liknande pastarätter, allt med samma bra resultat. Så idag får det blir två recept :)
Tortellinigratäng med nötfärs i slow cookern
till 5-6 portioner
Steg 1, kvällen innan:
1 msk olivolja
1/2 kg nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
kryddor (jag använder gärna olika färdiga kryddbladningar här, men om du själv blandar så typ 1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad basilika, 1/2 tsk chiliflakes, salt & peppar)
Steg 2, 15 minuter innan servering:
500 g färsk pasta, tortellini. Gärna med någon ostfyllning
1 dl riven parmesan
2 dl riven mozzarella
Steg 3, till servering:
finhackad persilja
grönsaker
Steg 1:
Finhacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med nötfärsen. Lägg i crockpoten.
Häll i burkarna med krossade tomater och körsbärstomater samt vatten och kryddor. Rör runt.
Fram till hit kan du förbereda kvällen innan och sätta grytan i kylen.
Sätt igång grytan, 8 timmar på low eller 4 timmar på high.
Steg 2:
Rör runt i grytan och vänd ner pastan. Fördela osten på toppen, lägg på locket igen och låt puttra 15 minuter på low.
Steg 3:
Servera med persilja och grönsaker.
Tomatsås och Ravioli
till 4 portioner
Tomatsås:
2 burkar krossade tomater (här även med basilika)
1 msk tomatpuré
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 msk italiensk salladskrydda
500 g färsk pasta (ravioli)
riven ost
hackad persilja (går utmärkt med djupfryst)
Blanda alla ingredienserna till tomatsåsen i crockpoten. Ställ igång på low 4 timmar.
Lägg i den färska pastan, rör runt. Toppa med riven ost och låt stå på low i ca 15 minuter.
Servera och toppa med lite persilja.
Kommentarer
Martina skrev 2017-05-17 klockan 12:29
Hejsan!
Jag sitter här och läser mig hungrig bland dina recept men har en fråga. I vissa recept står det att man kan förbereda och ställa grytan i kylen vilket är helt perfekt. Men går det bra att sätta den iskalla grytan direkt i slökokaren och starta värmen?
Blir inte tillagningstiden längre? Tål grytan det?
Tack för en kanonfin blogg!
Millan skrev 2017-05-17 klockan 14:28
Hej Martina!
Vissa tillverkare av grytor skriver att man inte ska göra på det viset. Vissa säger inget alls.. Själv brukar jag göra på det viset för att det är smidigast så. Det tar så lång tid för min gryta att bli varm, så det har inte varit några problem med att den spricker.
Jag har inte märkt någon skillnad på tillagningstiden, när den står på 8 timmar spelar en timme mer eller mindre oftast ingen roll. (Såvida det inte gäller kycklingfile som kan bli riktigt torr och tråkig.)
Kul att du uppskattar vår blogg! Bara hojta till om du har fler frågor eller funderingar! /Millan
Jw skrev 2019-07-17 klockan 00:41
Måste man låta det stå i kylen eller kan man om man har tid slänga ihop o köra på utan att ha i kylen?
Millan skrev 2019-07-17 klockan 11:12
Jw; det behöver inte stå i kylen, så bara kör på :)
Reklam:
Lämna en kommentar