Tävling – ditt bästa smala vardagsmats-recept

Förra tävlingen med grillsåser blev en succé och vi fick testat många spännande saker vi nog aldrig annars hade gjort. Nu drar vi igång nästa tävling och vi hoppas att vi får många spännande recept att testa.

Tema: Ditt bästa smala vardagsmatsrecept
Receptet du bidrar med ska vara vardagsmat. Detta innebär att det ska gå relativt snabbt att laga, inte innehålla en massa dyra och/eller “konstiga” saker. Dessutom ska det vara ganska fettsnålt.

101 Lätta rätter

Vinsten: Den här gången kan du vinna boken 101 Lätta rätter från Kummin Förlag.

Hur gör man: Du lägger in ditt recept som en kommentar till detta inlägg och du måste ha gjort kommentaren senast den 15/7. Därefter kommer vi att provlaga så många recept vi hinner.

När vet man vem som vinner: Vi kommer att avslöja vinnaren den 28/7 på Salt&Peppars blogg och då kommer vi också att behöva en adress från den som vunnit, så vi kan skicka vinsten.

Kommentarer

Lee skrev 2007-06-25 klockan 17:05

Jessica & Daniels Kyckling Till 4 personer 4 st Kycklingfiléer 1 burk Riddarheims soltorkade tomater 300 g fetaost (light 10 % - ifall man vill) 2,5 dl Kelda Örtkryddad sås 6% Färsk tagliatelle Hacka soltorkade tomater + fetaost och rör samman i en skål. Skär ett snitt i sidan på kycklingfiléerna och lägg i fyllning, det ska bli fyllning över. Stek kycklingfiléerna i stekpannan ett par minuter på varje sida, sedan lägger du dem i en ugnsfast form, och häller över Kelda Örtsås. Häll över resten av fetaost och de soltorkade tomaterna och ställ in i ugnen på ca 175 grader i ca 15 minuter beroende på ugn. Skär ett snitt i kycklingen för att se om den är klar. Servera med färsk tagliatelle och en god sallad.

Monica skrev 2007-06-26 klockan 20:34

Andalusisk gazpacho (kall grönsakssoppa) 8 pers * 5 - 6 stora välmogna tomater, skalade * 3 gurkor, skalade * 1 grön paprika * 1/2 röd paprika * 1/2 gul lök, hackad * 2 vitlöksklyftor, pressade * 2 skivor vitt formbröd, helst ej dagsfärskt, i bitar * 3 matskedar olivolja * 2 matskedar vit- eller rödvinsvinäger * 1 tesked malda mandlar * 2,5 dl vatten eller tomatjuice * salt Skala och hacka grönsakerna. Kör ungefär hälften av grönsakerna åt gången i en matberedare eller använd mixer på hög hastighet tills blandningen blivit jämn och slät. Ta resterande grönsaker och upprepa samma prodecur. Tillsätt resten av ingredienserna och kör i mixern en gång till, krydda med salt och mer vinäger vid behov. Spara i kylskåp fram till serveringen (soppan håller sig i flera dagar i kyla). Tillbehör till serveringen: * gurka i kuber * strimlad grön paprika * hackad tomat * hackad gul lök * brödkrutonger Tillbehören läggs i små, separata skålar och man förser sig själv med vad man önskar garnera sin soppa med. Serveras kall en varm sommardag. Läskande och nyttig!

Peter skrev 2007-06-26 klockan 22:54

Jonnas pasta För två till lunch 1 pkt färsk tagliatelle med spenat (den gröna) 3-4 skivor soltorkad tomat 1 näve ruccolasallad 1 tsk sesamfrön 1-2 vitlöksklyftor (kan undvaras) olivolja Om man vill går det utmärkt att tillsätta kidneybönor, men dessa måste i så fall blötläggas i förväg. Tillredning: Strimla tomaterna, förbered vitlökspressen och rosta sesamfröna i en mindre panna medan du väntar på att pastavattnet ska koka upp. När pastan kokat klart och slagits av, blandar du hastigt upp den med övriga ingredienser. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja. Servera omgående.

Bia skrev 2007-07-05 klockan 06:46

Tonfiskgratäng (3-4 portioner) 600-800 g squash 2 tomater 3 burkar tonfisk i vatten eller olja 2 dl sojagrädde eller matlagningsgrädde 50 g Philadelphiaost light 50 g riven hårdost salt o peppar Värm ugnen till 225° Skölj squashen och hyvla den till ”band” med en osthyvel. Koka upp en kastrull vatten + lite salt. Koka squashbanden ca ½ min. Låt dem rinna av och lägg dem i botten på en smord form. Hacka tomaterna och fördela dem över squashen. Häll av vattnet/oljan från tonfisken, fördela fisken över tomaterna. Vispa sönder Philadelphiaosten i grädden. Salta och peppra. Häll blandningen i formen. Strö den rivna osten över det hela. Gräddas i 20 min. Tillagningstid: 10 min + ugnstid. ………………………………………………………………… Tillbehör: Lök- och tomatsallad 6 tomater 2 salladslökar (eller en liten gul lök) kryddsalt Skiva tomaterna, hacka löken. Varva i en skål med lite kryddsalt på varje lager. Låt gärna salladen stå kallt några timmar. Tillagningstid: 5 min.

Annica skrev 2007-07-09 klockan 19:11

Vår Nina kyckling För 3 portioner 2 kycklingfilér 1 burk Lätt creme fraiche franska örter 1 burk Lätt creme fraiche naturell 2 tsk citronsaft 2 tsk senap salt, peppar Strimla kycklingfiléerna, stek dem i en wokpanna, tillsätt creme fraiche och rör ihop, tillsätt citronsaft, senap, salt och peppar. Låt allt koka ihop. Servera till kokt pressad potatis, kokt ris eller kokt pasta och en tallrik blandad grönsallad.

veronikaP skrev 2007-07-09 klockan 19:43

Paprikasoppa 2 lökar i tärningar 2-3 vitlöksklyftor i tunna skivor 1 röd & 1 gul paprika i strimlor 1 msk olivolja 1 burk krossade tomater 8 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 1 burk vita bönor i tomatsås 1-2 msk chilisås 1 tsk salt 1 tsk socker svartpeppar Fräs lök, vitlök och paprika i olja i en kastrull på inte alltför hög värme. Rör under tiden och fräs tills grönsakerna är nästan mjuka. Häll på krossade tomater och vatten. Tillsätt buljongtärningar. Sjud soppan på svag värme i 10-15 minuter. Blanda ner bönorna i soppan och smaksätt med chilisås, salt, en aning socker och peppar.

Linda skrev 2007-07-11 klockan 01:59

Lax och rotfrukter Skala morötter, kålrot och rotselleri. Dela i lagom stora bitar. Blanda med rapsolja, salt, peppar och färska örter på en plåt. In i ugnen, 200 grader tills de är mjuka och har fått färg. Stek lax i stekpanna. Krydda. Servera!

Mian skrev 2007-07-12 klockan 09:16

"Mammas sommarröra" (receptskiss, mängden kan varieras, man får prova sig fram) god rökt skinka (gärna gallerrökt) i små tärningar lätt-crème fraîche tomater (urkärnade) i tärningar pepparrot salt peppar Denna röra äter vi ofta, mest på sommaren då potatisen är så god!

Caroline skrev 2007-07-12 klockan 09:23

Hehe jag har två stycken faktiskt som man både kan ha med kyckling eller fläskfilé. CREAMY CURRY CHICKEN 4 portioner Man köper Santa Marias färdiga mix Creamy Curry Chicken och följer instruktionerna! =) 500 g (4 st) kycklingfilé 1 påse Santa Maria Creamy Curry Chicken, Asian style 2 dl créme fraiche (välj fetthalt efter intresse) 2 dl vatten Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Vispa kryddmix, vatten och créme fraiche i en bunke. Häll blandningen över kycklingfiléerna. Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter, eller tills ytan har fått färg och kycklingen är fast med klar köttsaft. Servera med fullkornsris (eller vilket ris du vill), sallad och en god chutney. ------------------------------------- GOD KYCKLINGGRATÄNG (Viktväktar-recept) 4 portioner För 4 port: 3 dl okok ris (Jag brukar ta jasminris, men självklart funkar det med vilket ris som helst.) 4 kycklingfiléer 1 stooor purjolök eller vanlig gul lök(valfritt) 1 någorlunda stor röd paprika. Du kan även ha i gul oxå om du vill men då får dom inte vara för stora. 2 pkt Kelda örtkryddad sås Koka riset och bred ut det i botten på en ugnsform. Skär kycklingen i små bitar och stek i teflonpanna. (med Fry Easy om du är rädd om pointsen). Hacka purjon eller löken och paprikan och fräs till den i pannan. Salta och krydda. Lägg kyckling och purjo/löken och paprika över riset i formen. Häll över Keldasåsen och ställ in i ugnen 250 C tills rätten fått fin färg (ca 15-20 min. Det ser man.) Klart! Servera med en härlig blandad sallad! Denna rätt ger 8 points per portion. Kan tyckas mkt men man får mkt och man blir SÅ mätt! Man kan även ha andra alternativ till ris till. Bulgur om man vill och tycker om det t.ex. Lycka till! =)

Linda skrev 2007-07-15 klockan 12:51

Här kommer mitt bidrag :) Enkel pastasås (2 personer) 2 dl riven ost (max 17%) 2 dl fraiche (2%) 2 dl lättmjölk 4 tsk kinesisk soja 1 purjolök 3 stora morötter 1 pressad vitlöksklyfta 2 tsk olja ev. Maizena såsredning Strimla purjolök och morötter. Bryn purjolöken och morötterna mjuka i oljan. Tillsätt soja, vitlök, mjölk och fraiche. Låt koka i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner osten, och lägg till såsredning om såsen är för tunn. Servera till valfri pasta och körsbärstomater.

Emma skrev 2007-07-15 klockan 16:44

Snabbt, enkelt och nyttigt! Kalkonpizza 2st 2 st FullkornsTortillia, 70 g Fetaost 3% 100g Krossade Tomater 125g Kalkon Bacon 3% 1 stor färsk champinjon ½ liten röd paprika 1 liten tomat 3st scharlottenlökar 1 färsk vitlök ½-1 krm salt Nymald Svart peppar 1 tsk torkad basilika Basilika (gärna färsk) som garnering och smakhöjare Gör så här: Blanda tomatkross med pressad vitlök, basilika, peppar, salt. Låt stå och dra i kylen en timme. Sätt ugnen på grillfunktion om sådan finns (ca 300 grader). Skiva lök, champinjon, tomat, paprika (eller önskade ingredienser) i tunna skivor. Stek kalkonbacon ca 3-4 min i stekpanna. Placera tortillian på en plåt med bakplåtspapper, bred ut tomatblandningen på båda "bottnar". Lägg på ingredienserna och avsluta med att smula sedan fetaosten på toppen och in i ugnens övre del för att grilla pizzornas ytan i 4 min. Innan servering strö grovt hackad färsk basilika över pizzorna för en rejäl smakhöjare.

Lämna en kommentar




*