Sylvias limpa
1 limpa
Ingredienser:
25 gr jäst
1 tsk socker
3,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
0,5 msk salt
1 msk olja
13 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Värm vatten och mjölk till 37 grader.
2. Lös jästen utrörd i lite av degvätskan, ha i resten av degvätskan samt socker. Blanda väl.
3. Ha i salt, olja och arbeta in mjölet.
4. Låt degen jäsa 30-40 min med glad-pack över degskålen.
5. Slit degen till en trekant, kavla ut degen och rulla till slut ihop den till en längd.
6. Låt jäsa på plåten i 30-40 min.
7. Grädda längst ner i ugnen i 250 grader i 15 min, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 min.
8. Låt svalna på galler under bakduk.
Marias kommentar: Detta recept har jag halverat för att min Kitchen Aid inte klarar en degvätska på 1 liter som orginalreceptet har. Detta är ett gammal recept som min moster och mamma ursprungligen bakade under min barndom och jag vill minnas att brödet var väldigt gott som nybakat och att det fungerar alldeles utmärkt att rosta i brödrosten om det är någon dag gammalt. I dessa nyttotider med fibrer så är detta brödet raka motsatsen då det endast är vitt mjöl i, men vad tusan, det kan vara gott ibland också! ;-)
Reklam: