Storkok med rotfrukter pågår

Idag pågår det storkok i köket. Rotfrukterna var billiga och vi passar på att fylla upp frysen med lunchlådor. På menyn idag står det falukorvsgryta och en grönsakssoppa. Det är ungefär samma saker som finns i bägge varianterna, så bli inte avskräckta för att det ser ut som många ingredienser.

Falukorvsgryta
1 kålrot
1 sellerirot
3 palsternackor
1 klyfta vitkål
1 purjolök

Skala grönsakerna och skär ca 1/3 av sakerna i mindre bitar till soppan och resten i lite större bitar till grytan.

800 g falukorv
2 msk tomatpuré
1 burk (mörk) öl
1 köttbuljongtärning
vatten

Skär falukorven i bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt tomatpuré, öl, buljong och vatten så att det precis täcker allt. Låt puttra tills grönsakerna är mjuka.

Grönsakssoppa
kålrot
sellerirot
palsternacka
vitkål
purjolök

3 potatisar
1 majrova
2 morötter

några liter vatten (så att det täcker grönsakerna)
1 tärning grönsaksbuljong
1 tärning basilika och timjanbuljong

Låt allt koka upp. Ska du frysa in det i lunchlådor så låt grönsakerna ha rejält med motstånd kvar. Det försvinner efter en runda i micron sen ;)

Dagens öl-tips
Vill också passa på att tipsa om en öl som är riktigt god att dricka som den är eller använda i matlagning.

Carls Special er en ravfarvet lagerøl, der specielt blev udvalgt som Carlsbergs 150-års jubilæumsøl. Det er en øl med lidt sødlig karakter og tydelig karamelsmag, men stadig med en god balance med det bitre. Eftersmagen er præget af æble og solbær, og duften har noget ristet og karamelagtigt over sig.

Källa: http://www.ratebeer.com/beer/carlsberg-carls-special/6972/

Kommentarer

Markus- johannesbo skrev 2011-12-01 klockan 20:57

Åh, vad grott med grytor nu när mörkret och kylan gör sig påminda.

Lämna en kommentar




Reklam: