Storkok av barnmat
Skulle inte kallas oss experter på barnmat, men lite har vi lärt oss iaf. Stavmixern är vår bästa vän när det gäller att göra barnmat, så investera i en bra, du kommer att använda den ofta. Precis som med maten vi lagar till oss själva så är kvalitet viktigt. Kravodlat och ekologiskt så långt det bara går.
När jag skriver portioner nedan så är det hur många barnmatsburkar det blir.
Vi började med enkla rotfruktspuréer.
Enkla rotfruktspuréer
Som smakprov från 4 månader och som måltid från 6 månader
En eller flera av följande rotfrukter ångkokas mjuka och mixas till ett slätt mos tillsammans med lite vätska.
Rotfrukter: Potatis, Morot, Palsternacka, Sötpotatis, Jordärtskocka
Vätska: Bröstmjölk, kokvatten, mjölkersättning, vanlig mjölk, osaltat smör, rapsolja
Fisksås á la Reggio Emilia
från 8 månader – till ca 10 portioner
Tänk på att du ska servera med tillbehör, så det räcker att du fyller glasburken till hälften om det är en “normal” portion du ska göra.
400 g fiskfiléer
1 morot
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk raps- eller olivolja
1 burk krossade tomater
hackad bladpersilja
tillbehör:
ca ½ dl kokt pasta, ris eller couscous per portion
Skala moroten, löken och vitlöken. Riv grönsakerna på rivjärnets grövsta sida.
Värm olja i en kastrull. Stek grönsaksrivet i ca 5 minuter på ganska svag värme. Häll i tomatburken och låt det koka upp.
Skär fisken i bitar och lägg i såsen. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Mosa fisken med en gaffel.
Servera med ris, pasta eller couscous. Ringla gärna lite extra olivolja över.
Källa: Andra Mosboken av Johanna Westman
Köttfärssås
från 8 månader – till ca 6 portioner
1 liten gul lök
2 finrivna morötter
2 finrivna palsternackor
1 liten vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
250 g nötfärs
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk oregano
Tillbehör:
pasta
Vi har köpt en sort med väldigt små pastasnäckor, men det går lika bra att köra vilken pasta som helst och mixa sönder med såsen..
Skala lök, morot, palsternacka och vitlök. Fräs i oljan.
Tillsätt nötfärsen och låt fräsa med bara en kort stund. Den ska inte bli färdig. Häll över krossade tomater, vatten och oregano. Låt köttfärsen koka i såsen, för att den ska bli så mjuk som möjligt. Steker man den färdig blir den hårdare i konsistensen. Låt puttra en timme.
Beroende på hur bra barnet klarar bitar så kan du behöva köra några varv med stavmixern i såsen när den är färdig. Blanda med pasta och frys.
Sötpotatisgryta med köttfärs
från 8 månader – till ca 6 portioner
250 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
rapsolja
400 g sötpotatis
150 g palsternacka
6 dl vatten
persilja
Hacka vitlöksklyftan och fräs i olja i en gryta. Tillsätt nötfärsen, hacka den i mindre bitar och låt steka bara någon minut.
Skala och skär sötpotatis och palsternacka i mindre bitar. Lägg i grytan med färsen och slå på vatten. Låt puttra i ca 20 minuter så att rotfrukterna blir helt mjuka. Krydda med persilja. Kör några varv med stavmixer tills du får önskad konsistens.
Sötpotatis- och linspuré med kokosmjölk
från 8 månader – till 14 portioner
10 dl skalad och tärnad sötpotatis (= 5 st i storlek med dem på fotot)
5 dl frusen majs
8 dl kokosmjölk (2 burkar)
3 dl röda linser
1 dl kallpressad rapsolja
5 dl vatten
Koka upp allt i en liten gryta. Sänk värmen och låt puttra under lock i 15 minuter. Mosa med exempelvis en stavmixer till önskad konsistens. Servera.
Källa: Inspirationen kommer härifrån: http://lillamatderiven.blogspot.se/2013/05/sotpotatis-och-linspure-med-kokosmjolk.html
Reklam:
Lämna en kommentar