Stjälp-ut-bröd – a.k.a ciabatta wanna be

Nybakat bröd

ca 15 st

Ingredienser:
25 gr jäst (0,5 paket)
6 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk ljus sirap eller honung
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, sirap/honung och mjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men lös deg.
2. Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt jäsa i ca 2 timmar.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Strö ut ca 1 dl vetemjöl på bakbordet och stjälp varmsamt ut degen, utan att knåda. Strö över lite mjöl ovanpå degen.
4. Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ur den tills den är ca 25 x 30 cm. Skär, gärna med en degskrapa, degen på längden i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 bitar.
5. Lägg bröden på två bakpappersklädda plåtar. Grädda genast den första plåten i mitten av ugnen i 15-18 minuter medan den andra ställs lite svalt. Grädda därefter den andra plåten. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så att de få en härlig hård skorpa.

Källa: Matmagasinet, nr 2 – 2008.

Marias kommentar:
Jag tog ungefär en tredjedel av mjölmängden och bytte ut den mot rågsikt och det fungerade alldeles utmärkt. Brödet blir så där härligt segt i konsistenten och får stora luftbubblor inuti (det är därför du inte ska knåda degen efter jäsningen!). Ett himla gott bröd till såväl soppa som att göra en matigare lunchmacka av. Det är lite likt ciabatta.

Lunchmacka

Kommentarer

Karin skrev 2008-02-16 klockan 13:40

ser riktigt nice ut

Eva skrev 2008-02-18 klockan 18:22

Prova!

Eva skrev 2008-02-18 klockan 18:38

Min kommentar blev litet konstig: vad jag menar är att detta bröd är verkligen jättegott och värt att prova!

tina skrev 2008-02-26 klockan 17:16

vi bakade det här brödet igår. så himla gott! kommer garanterat att laga både det ena och det andra här ifrån den närmsta tiden. tack för all inspiration! :)

Ett väldigt gott bröd | pickipicki skrev 2008-02-26 klockan 17:35

[...] har jag hittat här, och det kommer ursprungligen från Matmagasinet nr 2, [...]

Lina skrev 2013-03-20 klockan 16:55

Supergoda! Har gjort dem i flera omgångar och de passar perfekt till frukosten eller fikat :-)

Maria skrev 2013-03-21 klockan 09:05

Lina: Roligt att du gillar brödet. Tycker också det är himla goda och passar såväl till frukosten som fikat som du skrev. :o)

Lämna en kommentar




*