Spetskål, lax och krispig grönkål
Mari Bergman jobbar hos Mathem med att ta fram recept och hon är riktigt skicklig på det. När min egen ork inte räcker till brukar jag ofta ta något av det hon gjort och det är sällan jag blir besviken. Här är ännu ett av hennes recept jag bara måste få dela med mig av, supergott! Jag har dock gjort lite småändringar nedan men originalet hittar ni här >> Spetskål, lax och krispig grönkål
Spetskål, lax och krispig grönkål
till 4 portioner
1 stor spetskål eller 2 små
2 rödlökar
salt & peppar
Marinad:
2 msk färsk ingefära
4 msk japansk soja
1 msk olivolja
1 lime
600 g laxfile
200 g grönkål
4 tsk sesamfrön, gärna svarta
Dressing:
2 dl matlagnings Yoghurt
4 msk vatten
4 krm chiliflakes
1 lime
salt & peppar
Värm ugnen till 180 grader. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Lax och spetskål: Dela spetskålen i 4 bitar på längden. Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg kål och lök på plåten och strö över lite salt och peppar.
Marinad: Skala och riv ingefära och blanda med soja, olja, rivet limeskal och limesaft i en liten skål. Häll hälften av marinaden över spetskål och lök och rosta i ugnen i ca 20 min.
Dressing: Blanda samman yoghurt, vatten, chiliflakes, rivet limeskal och limesaft i en skål. Smaka av med salt.
Lax och grönkål: Skär eventuellt laxen större bitar. Ta ut spetskål och lök ur ugnen. Fördela grönkål på plåten och lägg laxkuberna över. Häll resterande marinad över laxen och strö över sesamfrön. Sätt in kål och lax i ugnen och rosta i ytterligare 10 min, tills laxen är färdig och grönkålen krispig.
Ringla över dressingen vid servering.
Reklam:
Lämna en kommentar