Sparrissoppa
Det var i somras, en dag när vi fått tag i fina sparrisar som vi bloggade om en pastarätt med sparris och bacon (länk här). Jag skrev beskrivningen ungefär som jag brukar när det gäller sparris.
“Bryt av och släng den nedre, träiga delen på sparrisen.”
Men så fick jag en kommentar från Fia som skrev:
“.. Men släng inte den träiga biten som du slänger bort på sparrisen! Jag lägger dem i en plastpåse och slänger in dem i frysen. När jag har tillräckligt många så kokar jag sparrissoppa på dem. :)”
Efter det började vi spara sparrisdelarna och har faktiskt gjort soppa flera gånger. Så tack för tipset Fia! Numera slängs det inga sparrisdelar här hemma! Utan här kommer vårt framprovade recept.
Sparrissoppa
till 3-4 portioner
500 g grön sparris (1 knippe färsk sparris + ca 250 g djupfryst)
5 schalottenlökar
olivolja
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong (1 tärning + 5 dl vatten)
3 dl riktig grädde
2 dl mjölk
redning (ca 2 msk vetemjöl + 1 dl vatten vispas ihop)
salt
peppar
Dela sparrisen i 1 cm stora bitar (låt knopparna vara lite längre). Koka 2-3 minuter. Häll bort vattnet. Plocka bort knopparna och lägg åt sidan.
Hacka och fräs löken i lite olivolja. Häll i vinet och buljongen, låt koka upp. Lägg i sparrisbitarna och koka ca 10 minuter. Mixa soppan ordentligt med en stavmixer. Sila soppan (så att du blir av med de hårda träiga delarna).
Koka upp och smaka av med grädden och mjölken. Vill du ha tjockare soppa, red av den. Krydda.
Servera med sparrisknopparna flytandes i.
Kommentarer
Niklas skrev 2011-02-17 klockan 09:28
Bra tips! Och snygg presentation. Var har du köpt den snygga soppskålen?
Millan skrev 2011-02-17 klockan 15:10
Niklas: Det är en höganäs-skål i färgen veronagrön (som tyvärr inte tillverkas längre).
http://www.hoganaskeramik.se/web/hoganaskeramik.nsf/se/startsida
Reklam:
Lämna en kommentar