Sousvide anka och kantarellrisotto
Vill du skämma bort någon med en riktigt lyxig middag på alla hjärtans dag? Då har jag ett bra förslag :)
Vad sägs om en perfekt sous videad anka, med snygg stekt yta, serverad med krämig risotto och krispiga sockerärtor? Supergott säger jag!
Kantarellrisotto
till 3-4 portioner
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk vitvinsvinäger (har du en skvätt vitt vin över så använd gärna det istället)
1-2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olja
300 g arborioris
en stoooor hög kantareller
2-3 dl riven parmesan
salt & peppar
Koka upp vattnet och lös upp buljongen i det och blanda ner vitvinsvinägern.
Skala och hacka schalottenlöken och vitlök. Fräs i lite olja tills det mjuknat. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning ett par minuter. Tillsätt svampen.
Tillsätt buljongen efterhand, rör om ofta och tillsätt mer buljong efterhand som den kokar in. Efter 20-30 minuter borde riset vara färdigt och buljongen slut.
Rör runt och blanda i osten. När osten börjar smälta är risotton färdig.
Sous videat ankbröst
2 ankbröst, totalt ca 600 g (själv blir jag mätt på 1/2 filé)
smör
Trimma eventuellt ankbröstet. Vakuumförpacka sedan ankbrösten och sous videa 58 grader, 1,5 timmar. Ta upp ur påsen och skär ett rutmönster med vass kniv.
Precis innan servering: Hetta upp en rejäl klick smör. Stek fettsidan av ankbröstet i hög värme så att den får rikligt med färg och blir snygg. Sen är det bara att skiva upp och servera.
Serveringsförslag
Här serverar vi ankan tillsammans med risotton, ångkokt broccoli och vitlöksfrästa sockerärtor med persilja.
Reklam:
Lämna en kommentar