Sötsurt fläsk med honungsrostade rotfrukter

4 portioner
Ingredienser:

Ungsrostade rotfrukter
600 gr morötter
600 gr potatis och palsternacka, ca 50/50
2 st rödlökar
0,5 pressad apelsin
0,5 dl honung
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Fläsket
400 gr skivad stekfläsk
3 msk pressad citron
1 msk japansk soja
1 msk honung
(1 krm chiliflakes)
0,5 tsk sambal olek
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter, potatis och palsernacka i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Lägg rotfrukter och lök i en långpanna. Rör samman apelsinsaft, honung och olja och ringla blandningen över rotfrukterna. Krydda med salt och peppar och rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka. Vänd runt någon gång under tiden.

2. Stek fläsket tills det fått fin färg runt om. Ta upp fläsket från stekpannan och häll av fettet. Lägg tillbaka fläsket i pannan och tillsätt citronsaft, soja, honung, sambal olek och peppar. Rör om och stek ca 2 min. Servera fläsket med de honungsrostade rotfrukterna.

Källa: Allt om Mat, men något modifierat av mig

Marias kommentar:
Den här rätten blev lite Asien möter Sverige rent smakmässigt. Hetta och syra från fläsket och sötma från den honungsrostade rotfrukterna. En spännande smakkombination helt klart!

Lämna en kommentar




*