Slökokt Borsjtj
Favoritreceptet från Peter är framletat och denna gång tillfixat för att passa tillagning i slow cookern.
Borsjtj på Peters vis
anpassat för slow cooker/crock pot
500 g rödbetor
ev. 1 vit rova
ev. 1 klyfta kålrot
1 gul lök eller 1 purjolök
300 g vitkål
2 morötter
200 g nötkött
1,5 l vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
1 tsk socker
några kvistar dill
salt
peppar
tillbehör:
creme fraiche
bröd
Skala rödbetorna (och rovan/kålroten) och skär alla utom en rödbeta i tärningar (den sista grovriver du och sparar till slutet). Strimla löken. Strimla kålen. Skala och grovriv morötterna.
Lägg ner rotfrukterna och strimlat nötkött i grytan och slå på vatten och alla kryddor. Lägg hela kvistar med dill på toppen.
Låt puttra på low i ca 6 timmar.
Plocka upp lagerbladen och de hela kvistarna med dill. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt den sista rivna rödbetan och rör runt.
Servera med bröd och creme fraiche.
Källa: https://saltpeppar.se/borsjtj-pa-peters-vis/
I glaset/vintips
Även i år har vi glädjen att kunna få vintips från Andreas, tack!
Till rödbetorna fina sötma och syra behöves ett lätt och fruktigt vin med fin syra. Därför föreslår jag klassikern Morgon från Georges Dobeuof (Sb 5106) i Beaujolais. Här bjuds läckra smaker av röda bär, blåbär och örter tillsammans med en välbalanserad syra och mjuka tanniner som tillsammans ger en fin eftersmak.
/Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier
Reklam:
Lämna en kommentar