Salami- och briepaj
Pajdeg
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
125 gr smör
ev. 1-2 msk kallt vatten
Fyllning
150 gr smakrik salami
300 gr brieost
3 ägg
2,5 dl gräddmjölk
salt, peppar
ev. ett gäng körsbärstomater
Gör så här:
1. Blanda mjölsorterna i en matberedera. Tärna det kylskåpskalla smöret och mixa ihop till en pajdeg. Tillsätt ev. lite kallt vatten för att degen ska gå ihop.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Picka degen.
3. Ställ in formen i frysen i ca 1o min
4. Grädda pajskalet i 200 gr varm ugn.
5. Ta ut pajskalet och låt svalna något.
6. Tärna salamin och ca 200 gr av brieosten. Skiva resterande del av brieosten.
7. Fyll pajskalet med den tärnade salamin och brieosten.
8. Vispa ihop äggen med gräddmjölken, smaka av med salt och peppar.
9. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i ca 30-35 min så att pajen har stannat och fyllningen har fått lite färg. Passa så att den inte bränns. Lägg i så fall över lite folie mot slutet.
10. Toppa pajen med den skivade brieosten och ev. halverade körsbärstomater.
Marias kommentar:
Pajen fungerar finfint i lunchlådan och går bra att frys. Servera med en rejäl grönsallad till, det behövs för att väga upp osten. En god och smakrik paj som jag gärna gör igen.
Kommentarer
Emelie skrev 2013-03-12 klockan 16:22
Å Gud vad gott det såg ut och lät! Detta måste jag testa :) mvh/emelie
Vardagsmat a la Jess skrev 2013-03-12 klockan 16:25
Ser supergott ut verkligen! :-)
Kerstin skrev 2013-03-12 klockan 23:23
Ser verkligen smarrigt ut, bra tips till väntat främmande som vi skall ha!
Tack för receptet.
clara skrev 2013-03-13 klockan 10:04
Va gott det lät! Måste testas! :-)
Maria skrev 2013-03-14 klockan 07:10
Vad roligt att det är så många som blev nyfikna och vill testa. Återkom gärna och berätta vad ni tyckte!
Berith skrev 2013-03-23 klockan 12:37
Nu har vi gjort den fina pajen och den är väldigt god och ser fin ut.
Passar bra som förrätt så det skall vi testa nästa gång vi skall ha gäster.
Reklam:
Lämna en kommentar