Rosmarinjärpar med äppelrösti

Sveriges Mästerkock har dragit igång igen och jag följer givetvis serien. Gör ni?

Här är ett recept från förra årets omgång som jag har gjort om något för att passa oss lite bättre.

Rosmarinjärpar med äppelrösti

4-5 portioner
Ingredienser:

Järpar
0,75 dl ströbröd
1,5 dl vatten
500 g nötfärs
2 st ägg
0,5 st gul lök
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl finkrossade tomater
Rosmarin
Timjan
Salt och Svartpeppar
Smör

Äppelrösti
500 gr riven potatis
0,5 st gul lök
2 st rivna äpplen
Smör och rapsolja

Gräddsky
2,5 dl vispgrädde
1 dl finkrossade tomater
2 krm torkad timjan eller rosmarin
Salt och svartpeppar

Källa: Lina Nordström – Sveriges mästerkock 2012, men ändrat något av mig

Gör så här:
Järpar
1. Rör ihop ströbröd och vatten i en bunke, ställ åt sidan att svälla en stund.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn, slät smet.
3. Forma järpar, det går lättast med hjälp av en blöt sked.
4. Stek järparna gyllenbruna i en medelvarm panna i 6–8 minuter, skaka pannan hela tiden så att de blir de jämnt formade och vackert stekta.

Gräddsky
5. Vispa ur stekpannan med grädde och tomatkross. Salta och smaksätt med timjan eller rosmarin. Smaka av med salt och peppar.

Äppelrösti
6. Grovriv potatis, lök och äpple, krama ur vätskan. Salta och peppra.
7. Forma rundlar med händerna, tryck till dem lätt med stekspaden i en medelvarm panna med smör och olja.
8. Stek tills de är knapriga och gyllenbruna.
9. Ett tips är att varmhåll röstin i ugnen tills du har stekt klart alla. Sätt ugnen på 100 grader i så fall.
10. Servera järparna med rösti och gräddsky. Garnera gärna med lite hackade, färska örter.

Smaklig måltid!

maria_130113f

Marias kommentar:
Jag brynde mina järpar sedan lätt jag dem gå klart i ugnen där jag även varmhöll röstin. Sätt ugnen på 100-125 grader och lägg röstin på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem helst inte på varandra för då tappar de sin kripsighet.

Upplevde inte att äpplet blev särskilt framträdande i röstin och kommer öka på mängden äpple nästa gång. I originalreceptet så var det bara 1-2 st medelstora potatisar men det upplevde jag som för lite. Vi är helt enkelt en potatisfamilj! ;-)

Gott tyckte jag och maken, den snart fyraåriga dottern är inne i en period då allting är konstigt och vägrar kategoriskt att smaka på det mesta vilket är en stor sorg för mig. Vad tusan gör man?

Kommentarer

Victoria skrev 2013-01-27 klockan 19:49

Låter jättegott!!! Ja jag brukar kolla ibland;) Trevlig söndag Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

tina skrev 2013-01-28 klockan 16:21

Äppelrösti, så smart!

Mårtenssons kök skrev 2013-01-28 klockan 21:56

Nej faktiskt inte, däremot följer vi både Masterchef Australia och USA, tycker de är så mycket bättre, tyvärr... Middagen låter hur god som helst, speciellt äppelröstin låter spännande.

Lämna en kommentar




*