Ridderheims & Falbygdens Foodshow

Som vi tidigare berättat besökte vi Ridderheims & Falbygdens Foodshow för precis en vecka sedan. Det var en häftig upplevelse där ett 40-tal olika leverantörer från Europa slogs om uppmärksamhet för vad just de vill ska bli hösten och vinterns storsäljare i butikerna. Vi smakade oss genom både oväntade smakkombinationer vi vill äta mer av, men även saker vi helst inte vill nämna.

Idag bjuder vi er läsare på ett långt inlägg, överfyllt med såväl foton som lite förhandstittar på vad som i vissa fall redan finns i butikshyllorna och i andra fall snart kommer. Vissa av sakerna kommer vi att återkomma till framöver och väljer därför att inte skriva så mycket om dem.

Men vi börjar med Ridderheims nya delikatesssallader. Tre nya smaker som finns i den manuella lösviktsdisken. Samtliga smaker är baserade på turkisk yoghurt, för att vara lite lättare i smaken än liknande majonnäsfyllda röror.

De nya smakerna är:
Italiensk sallad med parmesan och pomamoretomater (bilden här ovanför)
Potatissallad med fetaost & Chili
Rödbetssallad med Getost (bilden här nedanför)

Vi är inga storkonsumenter av färdiga röror, utan tycker bäst om att göra dem själva. Men det var helt klart nya smaker som alla var fräscha.

Ridderheims presenterade även flera olika sorters smaksatt Aioli.

På fotot här ovanför serverades det en krämig Lime aioli. Mycket god just ihop med kräftstjärtar. Trots sin fräscha limesmak så fanns det en ton av vitlök kvar. Vi tror den blir perfekt ihop med skaldjurssallader.

I Ridderheims övriga aiolisortiment finns Chili aioli (färskhackad jalapeño- och habanerochili, vitlök och örter) och Alains aioli (klassisk aioli med vitlök och kryddor). Pris ca 25 kr/burk i butik.

Salami i mängd!

Sveriges första smaksatta julskinka
En av de stora händelserna på mässan var Ridderheims lansering av Sveriges första smaksatta julskinka. En skinka gjord på svensk kött och smaksatt med honung, kanel, senap och vanilj. Den såg riktigt läcker ut där den låg under strålkastarna och vi passade givetvis på att provsmaka. Honungen och vaniljen gick verkligen igenom och skapade en söt julskinka. Men, vi må vara tråkiga, men vi vill att julskinkan ska smaka som den alltid gjort. Så vi håller oss nog till den klassiska även i framtiden.

En av de roliga PR-sakerna Falbygdens hade för sig för att locka oss till sina montrar var möjligheten att få smaksätta sin egen ost. De hade radat upp flera olika spritsorter och man fick själv peka vilken man ville ha injicerad i sin ost. Vi fick med oss vars en “Apfel sourz”-ost som nu ska ligga två veckor i kylen och gosa till sig. Spännande att se vad det blir av den..

På tal om ost så var det flera lockande nyheter från Falbygdens, bland annat läckra ostbrickor, som vi kommer att återkomma till lite senare här i bloggen.

Ridderheims samarbetar med den spanska leverantören Valent gällande en helt ny produktlinje med sk. premium chark. Valent är ett familjeägt bolag från 1924 där den viktigaste produkten är Jamón Serrano som är den spanska versionen av lufttorkad skinka. De har även en hel del olika korvar i sitt sortiment. Jamón Serrano som vi provsmakade var gudomligt god och vi lär återkomma med recept och fler utlåtande om denna produtklinje. Tummen upp från vår sida!

Serien Lilla Saluhallen är en produktlinje där alla produkter är handplockade från norr till söder med ett enda syfte, att finna det bästa svenska mathantverket som går att uppbringa enligt Ridderheims.

Här är ledorden naturliga smaker och man har använt sig av vatten och rök i olika former. Det är endast naturliga smaker såsom örter, vitlök, enbär m.m. som är smaksättare i dessa produkter.

Jokkmokks korv & rökeri bjöd ett vedrökt sidfläsk som smakade rejält rökt och var enormt gott, men är kanske lite väl rökigt för en del? De flesta produkterna i denna produktlinje är som sagt var väldigt rökiga till sin smak, så är det ingenting du uppskattar så får du nog se dig om efter andra charkuterier.

Fick inte med deras korv (som de förövrigt vunnit Chark-SM med!) på bild, men gisses så god den var. Den ska Maria i alla fall efterlysa i sin lokala ICA-butik!

Vi hoppas att vi lyckats fresta er med lite av allt nytt som kommer till butikerna i höst :)

Kommentarer

Berith skrev 2011-09-15 klockan 08:21

Så mycket godsaker! Där skulle man ha varit.......

Mårtenssons kök skrev 2011-09-15 klockan 21:14

Så mycket godsaker, ett riktigt paradis:) Tror faktiskt vi kommer att sno idén med att spruta in smak i osten. Vi köpte en såndäringa spruta som man har till kött och den borde ju funka till ost också. Tack så himla mycket för den fina kommentaren (Millans) hoss oss om frun i vårt kök, den vände verkligen en ganska tuff dag till något helt annat! Tänk att en kommentar kan göra så mycket för humöret:)

Kim skrev 2011-09-17 klockan 19:07

Åhå, vilken dröm för mat-älskare. Där skulle man gärna varit med! Vad kul med de injicerade ostarna (även om det såg lite creepy ut själva injiceringen).

Lämna en kommentar
Reklam: