Receptefterlysning – bakeoffbröd
Nu har min kompis Åsa varit på mig hur länge som helst med att jag borde hitta något bra recept på “bakeoffbröd”. Vad Åsa vill ha är alltså något bröd/bullar man kan frysa in och sen bara plocka fram och ställa in i ugnen på morgonen. Precis som ex. Hatting-bullarna. Jag har ingen som helst aning om detta, då det enda jag själv brukar göra är kalljästa bullar (bullar man gör på kvällen och sen ställer in i kylskåpet över natten). Så nu låter jag frågan gå vidare till er, våra läsare. Är det någon som har ett recept att dela med sig till Åsa? Hon har lovat att rapportera om hur provbaket går sen :)
Kommentarer
Eva skrev 2007-10-02 klockan 12:12
Detta recept kanske kan vara värt att prova (hämtat från www.coop.se)?
Frallor, frysta, färdiga för ugnen
24 st
Ugnstemperatur 225 - 250º
Ingredienser
6 dl mjölk
50 g jäst
2 msk olja eller flytande margarin
2 tsk salt
2 msk socker eller sirap eller honung
15-16 dl lantvetemjöl eller 4 dl grahamsmjöl och 11-12 dl vetemjöl
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
Tillagning
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt olja eller margarin, salt, socker, sirap eller honung och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela den i 24 bitar och forma dem till runda eller ovala bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta ca 30 min.
Ställ dem i frysen. Efter ca 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas i fryspåsar.
Bullarna kan gräddas på två sätt: Alt.1 Ställ plåten med bullarna i mitten i en kall ugn och värm den samtidigt till 225°C. Bullarna är färdiga efter 20-25 min.
Alt. 2 Låt plåten med bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 250°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
mattant skrev 2007-10-02 klockan 19:31
Jag har också velat prova något sånt. Jag har tyvärr inget recept men jag undrar om man inte kan göra ett vanligt vitt bröd (typ baguett) och baka på ganska låg värme (typ runt 150 grader) så att det blir bröd utan mycket färg men genomgräddat i alla fall. Då kanske det skulle kunna gå men jag har inte provat än.
Karin skrev 2007-10-02 klockan 22:29
Själv har jag ingen erfarenhet av "bakeoff bröd". Här är två som har:
vegomums.com/recept.php?id=1835
broccoli2.blogspot.com/2005/04/briljant-bake-off-brd.html
Jag läser i en gammal bakbok som jag har, att man kan baka efter vanligt recept. Eftersom jäsämnena minskar då man djupfryser jäsdeg tillsätter man 5 g mera jäst per dl vätska. Bäst är att låta degen jäsa en gång. Älta degen väl innan den packas i plastpåsar. Jäsningen avstannar inte omedelbart i frysen så emballaget måste vara tilltaget i överkant. Hållbarhet: 2-3 mån.
Frys utbakad deg: Degen bereds, bakas ut och placeras på mjölad plåt eller bricka i frysen. Först när degen är helt stelfrusen (efter ca 1 dygn) packas den i plastpåsar. Bullarna (eller vad det nu är) placeras direkt på plåt och gräddas vid vanlig temperatur. Beräkna längre gräddningstid.
Frida skrev 2007-10-02 klockan 23:24
Hejsan, du kan göra bake-off-bröd av många recept på portionsbröd genom att helt enkelt stoppa dem i frysen i stället för i ugnen när de har jäst klart.
Här är ett superrecept:
http://broccoli2.blogspot.com/2005/04/briljant-bake-off-brd.html
Åsa skrev 2007-10-03 klockan 10:19
Oj, nu har jag att testa! Tack :)
Hoppas jag finner tid i helgen. Ett av recepten borde jag iaf hinna med.
Millan skrev 2007-10-03 klockan 10:53
Åsa: Glöm nu inte att fotografera så lovar jag att det ska bli ett inlägg av det hela :)
Fredrik (Bagare) skrev 2007-10-15 klockan 20:35
Bakeoff: Man gör bullar precis som vanligt
fast om man vill på skynda jäsningen efter man har fryst bullarna, så kan man tillsätta askobinsyra i degen.
Det går oxå bra att jäsa innan de ska frysas och när de ska bakas då doppar man
bullarna i rinnande vatten då får de en fin
yta och gott innehåll. (nybakat)
I affären brukar de va 80% bakade från bagerierna så vad de gör i affären är att de bakar de sista 20%... men detta brukar inte ge bra smak i bullarna tycker ja.
mvh.
/Fredrik
Fredrik (Bagare) skrev 2007-10-15 klockan 21:34
Hitta lite mer info... :-)
!Bake-off
Bröd med mycket fett och socker som är bakade med mycket fördeg, exempelvis kanelbullar, går att frysa in som degämnen och sedan grädda efter upptining. I exempelvis baguetter som är utan socker och fett förstörs glutenet i degämnena av iskristallerna. Jäs dem istället över natt så är de klara inom en timme nästa morgon. En annan variant är att delgrädda baguetterna (20 min) så att de blir bruna innan de fryses och sedan grädda klart dem efter upptining
Reklam:
Lämna en kommentar