Rågsiktskakor
4 st
Ingredienser:
25 gr smör
5 dl vatten
250 gr lätt Kesella
50 gr jäst
1,5 tsk salt
1 msk brödkrydda
50 gr brödsirap, ca 3 msk
400 gr (ca 7 dl) Vetemjöl speciall, fullkorn
600 gr (ca 10,5 dl) rågsikt (spara ca 50 gr till utbaket)
Gör så här:
1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smält smöret om du inte använder flytande smör/margarin.
2. Rör ut jästen i vattnet.
3. Ha i Kesellan, sirapen och smöret. Blanda med degspadet. Ha i salt samt brödkrydda.
4. Arbeta in vetemjöl speciall fullkorn.
5. Blanda succesivt i rågsikten tills degen släpper från degbunkens kant.
6. Arbeta degen 5 min om du använder en assistent, annars 10-15 min för hand.
7. Strö över lite rågsikt och låt jäsa i 40 min.
8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora bitar och baka ut till runda kakor. Nagga dem och lägg upp dem två och två på bakpappersklädda plåtar.
9. Låt jäsa under en bakduk i 30 min.
10. Sätt på ugnen på 225 grader.
11. Grädda en plåt i taget i 12-15 min tills brödkakorna har fått fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem underifrån.
12. Låt svalna under bakduk på galler.
Marias kommentar: Min assistent (Kitchen Aid) äter mjöl och jag upplever att det behövs mera mjöl för att inte degen ska bli superklibbig än vad som står i många orginalrecept. Detta recept är framprövat för just min assisten så ha i rågsikten succesivt tills du märker att degen går ihop och inte är klibbig längre.
Kommentarer
-Milly- skrev 2009-06-28 klockan 10:05
Kikar in och önskar dig en underbar dag!
Hoppas att allt är väl med dig?
Kika gärna in min tävling på bloggen :)
Reklam:
Lämna en kommentar