Pasta al forno
Från Paolo Robertos bok Mina fastrars mat har vi lånat det här utsökta receptet på Pasta al forno. Det tar lite tid att fixa och innehåller en hel del fler ingredienser än en klassisk köttfärsgratäng, men sen blir det också något helt annat! Mycket smak och mycket mat! Fungerar dessutom utmärkt att frysa till lunchlådor. Den här maträtten har kommit för att stanna hos oss!
Pasta al forno
till 5 portioner
500 g penne eller annan kort pasta
125 g mozzarella, i små bitar
1,5 dl riven parmesanost
Köttfärssås
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 selleristjälkar, tunt skivade
3 morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 basilikablad (går nästan lika bra med torkad krydda)
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 nypa socker
Béchamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt, vitpeppar och lite riven muskot
till servering:
sallad
Förbred alla grönsakerna.
Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, selleri och morötter.
Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
Sätt ugnen på 225 grader
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
Gratinera i ugn i 20 minuter.
Källa: Paolo Robertos bok Mina fastrars mat, med några ändringar i måtten, för att passa oss bättre.
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-01-09 klockan 21:17
Ser ju så gott ut, detta recept skriver jag genast ut, måste testas här hemma
Reklam:
Lämna en kommentar