Päron och äppelpaj med Xanté
10-12 bitar
Ingredienser:
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
en ypa salt
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
1 krm malen kryddpeppar
125 gr kylskåpskallt smör
ev lite iskallt vatten
Fyllning:
3-4 äpplen
3-4 päron
3 msk muskovadosocker
2 msk potatismjöl
2 msk Xanté
1 tsk malen kanel
Smuldeg:
100 gr kylskåpskallt smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen och kör i en matberedera tillsammans med smör till en slät deg.
3. Tillsätt lite iskallt vatten om degen känns för torr. Överarbeta inte degen.
4. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 min.
5. Tryck ut degen i botten och runt kanterna på en djup paj- eller bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylskåpet medan fyllningen görs.
6. Skala, kärna ur och skär äpplen och päron i skvior.
7. Lägg frukten i en bunke och tillsätt socker, potatismjöl, Xanté och kanel. Blanda försiktigt.
8. Fördela frukten i formen och grädda i 30 min.
9. Smula under tiden ihop ingredeisneran till smuldugen.
10. Ta ut pajen och strö över smuldegen.
11. Grädda i ytterligare 20 min.
12. Servera med glass eller vaniljvisp.
Källa: Systrarna Eisenman – Sommarens söta, modifierat något av mig.
Marias kommentar:
Många olika kryddor och lite pyssel, men ingenting som var särskilt svårt egentligen. Tyckte att det var lite snålt med pajdeg, men fick till slut ihop det hela ändå även om botten var extremt tunn i min form med löstagbar botten med en diameter på ca 24 cm.
Det är rikligt med frukt och det gillar jag. Vill ha mycket innehåll och smultoppingen var god, men inte så smulig som jag hade önskat. Det blev lite för mycket degbitar av det hela nu.
Ett tips är att du mortlar hela kardemummakännor i stället för att använda mald. Det smakar så ofantligt mycket bättre. Kryddmässigt så doftar det jul för mig och smakar även en hel del jul. En smakrik paj som var väldigt kompakt. Originalreceptet innehöll Calvados i stället för Xanté så har du det hemma i stället så kör på det. Det ju ändå så det var tänkt från början. ;-) Har du egna äpplen eller päron så är detta ett toppenrecept för att ta hand om lite av skörden i alla fall. Själv har jag varken eller så det fick bli köpefrukt den här gången.
Själv föredrar jag att äta pajen lite ljummen med vaniljvisp till. Glass är i och för sig himla gott också! ;-)
Kommentarer
Mårtenssons kök skrev 2012-01-02 klockan 19:24
Kanon, då har vi någonting att slå vår Xante i, för i oss kan vi inte hälla den... Den ene tål det inte den andre gillar inte...
En god fortsättning på nya året!
Kanel och vanilj skrev 2012-01-03 klockan 12:12
Verkar mycket gott!
Millan skrev 2012-01-07 klockan 14:26
Spännande! Jag har gott om Xante hemma så det skulle man kanske testa :)
Reklam:
Lämna en kommentar