Mormor Sivs rotmos

När jag såg Annas inlägg om rotmos insåg jag att jag inte ätit rotmos sen jag flyttade hemifrån för ca 10! år sen. Som vanligt när det gäller husmanskost är det mormor som är expert så jag ringde helt enkelt upp henne för att fråga efter receptet. Mormor hade inte något recept nerskrivet utan allt fanns i hennes huvud och samtalet lät ibland lite såhär:

Mormor: – Ett par potatisar.
Chrisse: Hur många?
Mormor: Tjae .. ungefär lika mycket som kålroten.

Inte helt lätt med mängderna men det här var vad vi kom fram till och jag kan avslöja att det smakade precis så som jag minns från när jag var liten!!

Mormor Sivs rotmot

500 g kålrot
500 g potatis
200 g morötter
10 kryddpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
salt
peppar

Skär rotfrukterna i bitar.

Koka upp vatten med kryddpepparkornen och salt. Lägg först i kålroten och låt koka ca 10 minuter tills den börjar mjukna. Lägg sedan i potatis och morötter. Koka tills allt är mjukt, ca 15 min. Plocka upp kryddpepparkornen.

När du häller av vattnet, spara några dl.

Använd potatisstöt eller elvisp och gör mos av rotfrukterna. Tillsätt 2-3 smulade köttbuljongtärningar. Späd med vattnet till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

Kommentarer

annamaria skrev 2008-01-19 klockan 20:01

Jag älskar rotmos, det är nog bland det bästa som finns. Billigt och bra. Nyttigt ja inga fel alls!!!!

Millan skrev 2008-01-24 klockan 15:38

mm :-) Blev till och med gott i micron dagen efter!

Caroline skrev 2008-04-18 klockan 00:50

ÅH I LOOOOVE ROTMOS!! *slurp* hehe

Lämna en kommentar
Reklam: