Miniontårta
Till en gigantiska tårta, ca 30 bitar
Ingredienser:
Chokladbotten:
270 gr vetemjöl
450 gr strösocker
135 gr kakao
9 gr bikarbonat
6 gr bakpulver
7 gr salt
265 gr mjölk
20 gr vitvinsvinäger
90 gr neutral olja
285 gr hett kaffe
3 st ägg
2 tsk vaniljessens
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Sikta ned de torra ingredienserna i en bunke och blanda väl. Blanda mjölken och vitvinsvinägern och tillsätt den tillsammans med olja, ägg, kaffe och vaniljessens i bunken. Blanda med elvisp i ca 2 min.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Överbaka ej, kakan skall kännas kladdig men provstickan skall vara torr. Låt svalna en stund innan du skär ut önskad form på botten.
Källa: Johanna Viberg – Det stora tårtslaget
Jordgubbstårtboten:
2,75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
115 g rumsvarmt smör
1 dl mjölk (helst 3 %)
0,25 dl naturlig jordgubbssaft (avrunnen från tinade jordgubbar) alt. ersätts med saft
4 dl socker
3 stora ägg
0,5 tsk vaniljpulver
Ev. några droppar Jordgubbsessens
Ev. lite rosa karamell-/pastafärg
Gör så här:
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta sedan ner det i en bunke.
2. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull på medium värme. Rör om tills allt smör är smält. Ställ åt sidan så att blandningen svalnar (den ska vara rumstempererad).Tillsätt jordgubbssaften
3. Ha i socker, ägg och vaniljpulvret i en värmetålig skål som du ställer över vattenbad. Rör om tills alla socker har löst upp sig. Det tar ca 10-15 minuter. Se till så att sockret inte fastnar högre upp på kanterna.
4. Ta bort skålen rån värmen och vispa på hög effekt i ca 10 min. Smeten ska bli riktigt fluffig.
5. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget tills allting är blandat.
6. Avsluta med att sakta hälla i smör/mjölkblandningen.
7. Smaka av med ev. lite jordgubbsessense/arom och tillsätt ev. lite rosa/röd karamell-/pastafärg. OBS! Rör inte för mycket så att luften går ur smeten.
8. Fördela all smet i en mindre långpanna (ca 30×22 cm) som du fodrar med ett bakplåtspapper.
9. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en provsticka. Den ska vara torr när du sticker i kakan.
Fyllningar i tårtan blev rårörda jordgubbar med glasskräm, chokladbollsfyllning och sedan täcktes tårtan med cream cheese frosting och avslutades med MMF (Marshmallows fondant). Jag hade en en dold godisgömma som jag fyllde med godisnappar och lite annnat blandat smågodis (segisar).
Rårörda jordgubbar
200 gr jordgubbar
ev. lite strösocker
Gör så här:
Tina jordgubbarna, ta lite av saften till tårtbotten (se recept ovan).
Mosa jordgubbarna med hjälp av en gaffel och ev. lite socker om de är osockrade. Ställ åt sidan.
Glasskräm
Räcker till två lager till en normaltårta alt. ett lager till denna större tårta.
3 dl vispgrädde
3 dl vaniljkräm (gjord på marsansåspulver)
Gör så här:
1. Gör vaniljkrämen enligt anvisningar på paketet. Ställ in i kylen.
2. Vispa grädden och vänd i vaniljkrämen.
3. Skulle den bli för lös så är det bara att vispa lite till.
Chokladbollsfyllning
100 gr smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos
Gör så här:
1. Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat.
2. I en annan skål blandar du den mindre mängden vaniljkräm med vispad grädde. Vänd sedan ihop alltsammans med hjälp av en slickepott.
3. Ha i ytterligare vaniljkräm och grädde om du tycker fyllningen är för fast.
4. Bred ut fyllningen och toppa med kokos.
Cream cheese frosting
200 gr rumsvarmt smör
4-5 dl florsocker
300 gr Philadelphiaost (kall)
1 tsk flytande vaniljextrakt alt. lite vaniljpulver
Gör så här:
1. Vispa smöret krämigt (jag använder min KitchenAid och flatblandaren, har en särskild med silikonkanter som skrapar skålens kanter på ett effektivt sätt). Smöret ska bli ljust och det tar ca 5 minuter.
2. Blanda i florsocker, börja med den mindre mängden och vispa ytterligare i någon minut. OBS! Jag vänder ner florsockret med hjälp av en stor slickepott först. Har du i florsockret och drar igång maskinen så kommer det spruta ut florsocker åt alla håll är min erfarenhet…
3. Tillsätt Philadlephiaosten och vaniljextraktet ovh vispa till en slät kräm.
4. Du kan tillsätta mer florsocker i detta läge om du tycker att frostingen är för tunn, tänk bara på att den då givetvis även kommer att bli sötare! ;-)
Dekoration plus godisgömma
Marsmallowsfondant – MMF
Ca 500 gr godis, det beror lite på hur stora godisarna sett till volymen.
Montering:
1. Se till att tårtbottnarna är kalla innan du delar dem så att du får två bottnar. Jordgubbsbotten kommer att vara mycket tunnare än chokladbotten så här gäller det att vara försiktig när du delar den så att den inte går sönder. Jag brukar använda en brödkniv då jag tycker att det är lättast att dela tårtbottnar med en sådan.
2. Lägg en chokladbotten i botten på en bricka som är stor nog att rymma tårtan. OBS! Se bara till att du får in brickan i kylskåpet sen så att du kan kyla tårtan.
3. Lägg på chokladbollsfyllningen längs med kanten, men lämna det tomt i mitten, där godisgömman ska vara. Tänk på att det bör vara 5 cm från varje kant (minst), annars kommer hela tårtan kapsejsa.
4.Lägg på en jordgubbsbotten där du har skurit ut för godisgömman.
5. Lägg på de rårörda jordgubbarna och spritsa sedan lite av glasskrämen över.
6. Lägg på den sista chokladbotten där du har skurit ut ett hål i förväg. Ha på det sista av chokladbollsfyllningen. Strössla med lite riven kokos över om du så önskar. Avsluta med lite glasskräm.
6. Fyll nu hålet på tårtan med valfria godisar. Idag blev det endast gelégodisar så en av gästerna är allergisk mot nötter och mandel så allt chokladgodis blev uteslutet.
7. Lyft försiktigt över den sista jordgubbsbotten så att den täcker godisgömman.
8. Ställ in tårta i kylen i ca 30-60 minuter så att den får stabilisera sig.
9. Önskemålet var att tårtan skulle ha en form av en banan, men det gick inte för då hade jag skurit sönder godisgömman. I stället blev det ett knippe bananer. Jag skar på frihand och använde de bortskurna bitarna till att bygga upp formen ovanpå. Det var lite pilligt och jag spacklade fast de lösa bitarna med lite av glasskrämen som var kvar.
10. Ett tunt lager frosting, ett sk. crumb coat, för att hindra att det ska komma smulor i det riktiga lagret med frosting sedan.
11. In med tårtan i kylen i ca 30 minuter så att frostingen stelnar.
12. Bred på ett tunt lager frosting precis innan du lägger över MMF:en.
13. Under tiden tårtan stod i kylen så var det dags att ta tag i MMF:en (marshallows fondanten). Pudrade diskbänken med potatismjöl och satte igång att kavla. för att kunna lyfta över allt i ett stycke så hade jag läst tipset om att rulla upp MMF:en på en pinne. Första gången så gick det åt skogen, för när jag rullade upp den på pinnen så klibbade MMF:en fast i lagret under och gick sedan inte att rulla ut!
Blev till att kavla ut allting en gång till och sedan valde jag att lite hjälp lyfta över hela stycket rätt över tårtan och sedan forma med händerna.
14. När tårtan är klädd så ställer du in den i kylen, helst över natten.
15. Jag valde att måla detaljerna på min bananklase med kakorpulver. La sedan en hög med skumbananer ovanpå tårtan och stack ner några av dotterns Minionfigurer samt satte dit en lapp från den riktiga bananklasen samt givetvis tårtljusen.
Marias kommentar:
Jisses, vilket projekt detta blev. Dottern var tvärsäker på vad hon ville ha för typ av tårta och meddelade glatt att hon hade sett en tutorial på YouTube så det var inga problem att baka en sådan. Det var ju bara den där lilla detaljen att det var hon som hade sett den och inte jag…
Som det inte gick att använda marsipan p.g.a allergi hos en av gästerna så bestämde jag mig för att göra egen MMF. Det var en del pyssel att försöka hitta pastafärg att färga MMF:en med. Hittade ett kit från Dr. Oetker, men den gula färgen var inte tillräckligt stark i nyansen för att få till en bra gul färg. Fick komplettera med en burk som jag köpte på Panduro Hobby. Nu har jag väldigt mycket gul pastafärg över. ;)
Att kavla ut MMF var mycket svårare än vad jag hade kunnat tro. Första vändan så klibbade den fast när jag rullade upp den. Ut med mer potatismjöl och så kavlade jag igen. Lyfte över allting i ett stycke och inser att jag kavlat för tunt på vissa ställen så MMF:en spricker! Katastrof med andra ord. Försökte laga med extra bitar men det såg helt bedrövligt ut. Dessutom upptäckte jag att potatismjölet inte alls gick att bara borsta bort från MMF:en så det blev vita fläckar. Irriterad till max!
Sov på saken och åkte och köpte en hel hög med skumbananer som jag la ovanpå tårtan där den sprack som mest. För att få fram detaljerna så penslade jag på kakorpulver. Det dög, men tittar du närmare på tårtan så såg det inte vidare vackert ut. Vågade inte använda mig av smält choklad då det alltid står kan innehålla spår av nötter på förpackningen.
Tårtan blev så som dottern hade önskat sig och barnen blev mäkta imponerad. Förvånansvärt många tyckte att det var den godaste tårta de någonsin ätit. Min erfarenhet är att barn sällan gillar tårta. Hade dock försökt hålla mig till snälla och bekanta smaker och det gick hem.
Ska erkänna att som vuxen tyckte jag faktiskt att tårtan blev riktigt god också. Tårtan räckte till ett helt barnkalas med 12 barn, sedan släktkalaset med 8 vuxna och 5 barn och då var det ändå mer än halva tårtan kvar. Den fick följa med till jobbet och det räckte till minst 10 personer även där. Vi åt tårta så det stod härliga till där i några dagar.
Kommentarer
Marie skrev 2016-05-22 klockan 16:07
Åh, fantastisk! Vilken drömtårta för ett barn.
Full med godsaker. Mums.
Maria skrev 2016-05-23 klockan 18:41
Tack så mycket Marie!
Millan skrev 2016-05-24 klockan 11:56
Alltså.. jag vet inte vad jag ska säga! Så otroligt mycket tid du lagt ner på tårtan. Ser gott ut!
Maria skrev 2016-05-25 klockan 17:23
Ha, det tog sin lilla tid ja. :)
Reklam:
Lämna en kommentar