Matvetesallad med biff och ugnsrostade grönsaker

Jag vet inte hur många gånger jag blivit “lurad” av tidningen Elle mat & vin. Ofta det är fel i recepten eller något annat som inte stämmer. Den här gången stod det i inledningstexten “Generöst och mättande rätt som räcker till många”. Lysande, tänkte jag, då blir det några lunchlådor också. 8 personer skulle receptet räcka till. Vid närmare granskning av ingredienslistan hade vi nog varit glada om två personer blivit mätta.. Men i övrigt så lät det ganska bra. Så får jag istället presentera vår variant, som vi blev mätta på.

matvetesallad

Matvetesallad med biff och ugnsrostade grönsaker
till 3 portioner

350 g rostas
smör

1/2 butternutpumpa (skalad, urkärnad och i bitar)
2 palsternackor (skalade och skurna i stavar)
3 morötter (skalade och skurna i stavar)
2 rödlökar (i klyftor)
2 vitlöksklyftor (med skalet kvar, du ska ugnsbaka dessa tillsammans med det andra, men sen ska de blandas ner i dressingen)
4 msk olivolja
salt & peppar
410 g matvete durum (finns färdigt på burk eller som du själv kokar på några minuter)
70 g rucola

1/2 dl solrosfrön

dressing:
vitlöksklyftorna från ugnsbakningen
4 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk honung
4 msk olivolja
salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg pumpa, palsternacka, morötter, rödlök och vitlöksklyftor i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 40 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Lägg solrosfröna i en torr stekpanna och rosta tills de fått färg. Lägg åt sidan.

Hetta upp lite olja och en klick smör i ett stekjärn och stek köttet snabbt. Låt köttet vila några minuter medan du tar ut grönsakerna från ugnen. Leta upp vitlöksklyftorna, pressa ut dem från skalet, mosa, och blanda med övriga ingrendienser till dressingen.

Lägg de ugnsrostade grönsakerna på tallrikar. Toppa med rucola, skuret kött och solrosfrön. Häll över dressingen.

Lämna en kommentar




Reklam: