Maries skaldjurspaj med sparris
En dag i somras, när jag kom hem från jobb, hade svärmor varit i farten och överraskade med middag. Flera pajer och sallader dukades upp i kvällssolen och det enda jag behövde göra vara att slå mig ner och äta. Vissa dagar är bättre än andra :) En av pajerna som dukades upp var en skaldjurspaj som smakade ljuvligt. Till och med resterna av denna, som hamnade i min lunchlåda och åts kall dagen efter var hur god som helst. Receptet tiggde vi genast till oss och har använt till förrätt en gång. Får jag presentera Maries skaldjurspaj!
Maries skaldjurspaj med sparris
Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
500-800 g räkor med skal (ju mer dessto bättre)
1 burk kräftstjärtar i lake (ca 170 g)
1 dl hackad färsk dill
100 g cocktailtomater
3 ägg
2½ dl mellangrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2-3 dl riven smakrik ost (Marie hade i hälften mozarella och hälften riven parmesan)
1 bunt förkokt sparris
till servering:
sallad
Pajdeg: Mixa mjöl och smör i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten lite i taget. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och låt vila i kylen 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
Skala räkorna, blanda med kräftstjärtarna och dillen. In i kylen.
Fördela osten i skalet, lägg på sparrisen. Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Häll över blandningen i pajskalet.
Grädda längst ner i ugnen ca 35 min.
Halvera tomaterna och blanda med skaldjursblandningen. Fördela röran på pajen vid servering.
Servera gärna pajen ihop med en sallad.
Kommentarer
Berith skrev 2012-09-12 klockan 09:01
Verkligen festlig!
Passar bra när som helst och gärna en varm sommarkväll.
Mårtenssons kök skrev 2012-09-13 klockan 16:26
Oj, vilken snygging till paj!
malin skrev 2012-12-05 klockan 09:07
Underbart god! bjöd mina kollegor på den och det blev succé
Reklam:
Lämna en kommentar