Marängtårta med citronkräm
En kompis letade efter recept till en Marängtårta med citronkräm som hon hade bakat för längesedan, men blivit av med receptet. Kom att tänka på att mamma och pappa gjorde den här tårtan i våras när vi hade påskmiddag. Ett gammalt recept som de hittat i Tidningen Arbetet 1993, men lika gott än :)
Marängtårta med citronkräm
4 äggvitor
2 dl socker
Citronkräm
4 äggulor
3/4 dl socker
50 g margarin eller smör
rivet skal och saften av 1/2 citron
Garnering
2 dl vispgrädde
0,5 msk vaniljsocker
50 g blockchoklad
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret.
Bred ut två runda eller fyrkantiga bottnar på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 125 graders ugnsvärme tills marängen känns torr och lossnar. Cirka 1,5 timme.
Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Rör i matfettet i små klickar och låt kallna.
Bred citronkrämen mellan bottnarna. Vispa grädden och bred eller spritsa den över tårtan.
Garnera med blockchoklad eller frukt.
Källa: Den numera nerlagda Tidningen Arbetet 29/3 1993.
Kommentarer
Marie skrev 2008-02-20 klockan 16:08
Awww, ser underbart gott ut juh - skickar du över en bit nästa gång? =) Jag kan bjussa på kaffe!
annamaria skrev 2008-02-20 klockan 21:31
Åh vad gott det låter! Superkombo - maräng och citron. I morgon blir det en variant på marängtårta med hallon och grädde. latvarianten....man ska ta det lugnt på sin dag....
Caroline skrev 2008-04-18 klockan 01:23
Ahhh gamla hederliga Arbetet-tidningen! Då var jag 12 år gammal =) och läste alltid Allan Ladd-sidan hehe. Kakan såg MKT god ut måste jag säga! Det är egentligen inte bra att läsa matbloggar så här sent för man blir så hungrig och sugen på allt möjligt =/ haha.
Caroline skrev 2008-04-18 klockan 01:24
Jag menade tårtan =) Och 1993 var jag 12 =)
Millan skrev 2008-04-18 klockan 08:29
Caroline: Ja, Allan Ladd :) *skrattar* Vilka minnen!
Reklam:
Lämna en kommentar