Lomelinos glass – vaniljglass och vattenmelonsorbet
Sommar och solen strålade från en klarblå himmel. Såklart att man blir sugen på glass då. Passade på att provlaga lite recept från Linda Lomelinos stora glassbok. Mer om boken i slutet på inlägget.
Ett recept vi tar med oss från boken är den här underbara lättlagade vaniljglassen. Bara att röra ihop och hälla i maskinen, till skillnad från de flesta vaniljglassar som kräver att man vispar ägg och/eller värmer saker. Visst, det blir smakskillnad, men smidigheten i denna gör den till en vinnare.
Snabb vaniljglass
till 0,5 liter
1,5 dl mjölk
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver
ev. 1 tsk vaniljextrakt eller vodka
Rör samman mjölk och socker i en skål tills sockret har löst sig. Blanda i grädde, vaniljpulver och eventuellt vaniljextrakt eller vodka.
Kör i glassmaskin tills glassen är färdig och häll sedan upp den i en skål. Låt stå i frysen i 2-3 timmar före servering.
Vattenmelonsorbet
till 0,5 liter
1 dl vatten
1 dl strösocker
500 g vattenmelon utan skal och kärnor
1 lime, saften
Koka vatten och socker i en kastrull tills sockret har smält. Låt svalna.
Skär melonen i bitar och rensa bort kärnorna. Mixa till en slät puré tillsammans med sockerlag och pressad lime. Låt blandningen stå i kylen tills den är helt kall.
Kör i glassmaskin tills sorbeten är klar.
Den här boken kom redan 2015 och jag vill minnas att det stod om den “överallt” då. Fantastiska foton och massor med recept. Men det är först nu som jag vaknat till och börjat testa lite från den. Vaniljglassen ovan är en höjdare. Vattenmelonsorbeten är enkel att göra och det är det den vinner på. För i ärlighetens namn är den ganska isig. Misstänker att den blir krämigare med lite glukos i, men då försvinner ju smidigheten med att det är ingredienser man oftast har hemma. Hur som helst, de recept vi testat har alla varit bra och är du intresserad av att få inspiration till att göra egen glass är detta ett riktigt bra köp.
Författare: Linda Lomelino
ISBN: 9789174245059
Förlag: Bonnier Fakta
Reklam:
Lämna en kommentar