Lökpaj med ädelost och påskmat 2013
Vi blev bjudna på påskmiddag hemma hos mamma och pappa. Där serverades det som vanligt allt från sill till lax och julskinka, förlåt, påskskinka. En av årets nyheter var en riktigt god lökpaj, som jag givetvis knyckte med mig receptet på.
Dagens inlägg bjuder på blandade foton från påskmiddagen samt receptet på lökpajen.
Sill och ägg, precis som det ska vara.
Lax, romsås, gröna ärtor och potatis.
Och till de som inte gillar lax fanns det påskskinka som serverades med potatis och rödvinssås. I bakgrunden syns lökpajen.
Sagolik lökpaj med ädelost
(hade jag vetat hur god den var hade jag tagit en större bit redan från början)
Pajdeg:
75 g smör
1/2 dl crème fraiche
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
Fyllning:
1 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 purjolök, hackad
150 g grönmögelost, smulad
3 ägg
2 dl mjölk
smör till stekning
Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter.
Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga och ställ i kylen minst en timme.
Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200 grader.
Förbered fyllningen under tiden: Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan.
Vispa ihop ost, ägg och mjölk.
Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
Reklam:
Lämna en kommentar