Lingonbröd med surdeg
Ett matigt och gott frukostbröd med smak av lingon.
Lingonbröd
till 1 bröd
225 g surdeg
275 g vatten
100 g kaffe (gårdagens gamla kaffe går utmärkt att använda)
1 msk honung
410 g vetemjöl
150 g dinkelmjöl fullkorn
1 msk brödkryddor
1 dl frystorkade lingon
10 g salt
Börja med att röra ihop alla ingredienserna utom saltet. Du behöver inte använda maskin, bara rör ihop det så att det blir blandat.
Låt degen vila under lock/plast ca 2-4 timmar. Gör tre vik eller “coil folding” under tiden. Vänd in saltet under första vikningen. Det handlar mest om att dra ut glutentrådarna och få degen att börja jobba lite. Det är en ganska kladdig deg från början.
Forma brödet, gärna två gånger, innan du lägger i jäskorg. Låt jäsa i rumstemperatur ytterligare 1-3 timmar.
(ang. jästiden. Allt beror på hur stark din surdegsgrund är och hur varmt det är i köket, därav att det är svårt med exakta tider, tyvärr.)
In i kylen under natten 12-18 timmar.
På morgonen:
Värm ugnen till 250 grader, gärna med bakstål eller sten. Ställ också in en tom gjutjärnspanna/form i botten av ugnen.
Vänd försiktigt upp brödet på en bakspade och skär ett snitt i brödet. För över till stålet (eller på plåt).
Häll i en ca 1 dl vatten i den heta pannan och akta dig för ångan!
Grädda 20 minuter i 250 grader. Sänk sedan till 220 grader och grädda ytterligare 25 minuter
Brödet bör då ha en innertemperatur på 98 grader.
Sen gäller det att inte ha för bråttom. Låt brödet svalna i grytan eller på galler, spelar inte så stor roll. Men brödet bör verkligen svalna innan du ens försöker skära upp det. Annars är risken att all ånga inuti brödet bara läcker ut och du står där med ett torrare bröd än nödvändigt.
Tips: Frystorkade lingon kan vara svårt att få tag i, men det finns bland annat hos Ambrosia, som även har en brödkrydda jag varmt kan rekommendera. >> ambrozia.se
Reklam:
Lämna en kommentar