Levain Dark Chocolate Peanut Butter Chip Cookies
Levain är ett bageri som gör fenomenalt goda cookies säger ryktet. Jag har inte haft tillfälle att besöka stället själv och avgöra om deras cookies är så gudomligt goda som ryktet säger. Det hindrar mig dock inte att snoka reda på ett recept på nätet och göra ett eget test av dessa cookies. Valet föll på mörka chokladcookies med Reeses Peanut Butter chip då jag hade en påse liggandes sedan någon USA-resa.
Dags att göra åt dessa små godingar och valet föll på ett recept jag hittade >>här<<.
Med lite ändringar och justeringar till svenska mått så blev det något liknande.
Ingredienser:
225 gr smör
2,9 dl socker (1,25 cup)
2 ägg
1,2 dl kakao (0,5 cup)
7 dl vetemjöl (2,5 cup)
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
125 grovhackad mjölkchoklad
1 påse Reeses Peanut Butter chip (283 gr)
Gör så här:
1. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
2. Ha i äggen, vispa mellan varje.
3. Ha i kakaon och blanda väl.
4. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Blanda väl med smör- och äggvispet.
5. Grovhacka chokladen och blanda i den och Peanut Butter chipsen.
6. Rullar stora bollar av degen som du lägger på bakpappersklädda plåtar.
7. Grädda strax över mitten av ugnen 175 grader i 16 minuter för gigantiska kakor (ca 125 gr deg per kaka) och ca 12 min för normala stora cookies.
8. Låt svalna på galler.
9. Ät och njut!
Marias kommentar: Första gången på länge som mina cookies inte flyter ut fullständigt utan bibehåller höjden. De stora kakorna är tydligen pyttesmå i jämförelse med Levains originalkakor som tydligen räcker till en hel familj. De stora kakorna väger ca 100 gr styck och är enormt mäktiga. Jag skulle rekommendera att göra dem ungefär hälften så stora, de är tillräckligt stora ändå och detta är kakor som smakar väldigt mycket. Om suger sätter in, så ta en till i stället! ;-)
Till de stora så gör du bollar á la golfbollar i storleken och till lite mera normala cookies med svenska mått så kör på bollar á la ca 3 cm höjd.
Det går utmärkt att frysa kakorna och sedan värma den lite i micron så att de blir ljumna. Det går att äta dem rumstempererade också, men jag föredrar dem lite varma så att chokladen smälter lite. Underbart gott till ett stort glas iskall mjölk!
Kommentarer
Krista skrev 2011-01-21 klockan 11:04
Vilket underbart foto längst ner, jag smäller av! Riktigt snyggt. Säkert supergoda kakor också. Åh Reeses, mmm... Men deras chips vad är det? Har smakat cups bara.
Millan skrev 2011-01-21 klockan 11:20
Oo my! De där ser urläckra ut! Måste testa det, men först en fråga, vad är egentligen "Reeses Peanut Butter chip"? Är det lite som mandelspån, fast med jordnötter istället?
Jenkki skrev 2011-01-21 klockan 12:50
Ser underbart goda ut. Dom hade man gärna haft till eftermiddagskaffet. Har själv testat på liknande jordnötschokladkakor (från Allt om Mat), kanske dom godaste kexen någonsin.
Inspirerande blogg förresten! :)
Maria skrev 2011-01-21 klockan 19:28
Krista: De påminner i smaken om cupsen, men är som sagt var små och ska användas i kakor. Ingen lös fyllning i dessa.
Millan: Det är så små minichokladbitar med smak av jordnötssmör är väl den närmaste beskrivningen jag kan komma. Så tyvärr, inga mandelspån här inte!
Jenkki: Det receptet måste jag leta reda på. Varmt välkommen tillbaka hit!
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-01-22 klockan 15:15
Det där ser verkligen tokgott ut :-)
Reklam:
Lämna en kommentar