Lammfärslasagne med rödbetor
Idag bjuder vi på något av det godaste vi ätit på länge. En lasagne med lammfärs, rivna rödbetor och chevré. Lammfärsen kan utan problem bytas ut mot nötfärs som är betydligt billigare, utan att lasagnen blir sämre.
Lammfärslasagne med rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 msk olivolja
500 g lammfärs
1 msk torkad rosmarin
200 g – 250 g skalade rödbetor, grovrivna
1,5 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
1 msk koncentrerad kalvfond
150 g chévre
1 paket färska pastaplattor
1 dl riven parmesan
Bechamelsås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
1 krm riven muskot
salt och vitpeppar
Tillbehör:
sallad
Bechamelsås: Börja med såsen. Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Smaka av med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken mjuk. Tillsätt lammfärsen och stek den under omrörning. Rör ner rödbetor, rosmarin, balsamvinäger och fond och låt koka samman på svag värme i ett par minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg lite färsröra i botten på en form och slå på lite av såsen. Lägg på första lagret lasangeplattor. Bygg vidare på lasagnen och fördela chevren i de olika lagren. Avsluta med ett lager lasagneplatta på toppen, bechamelsås och riven parmesan.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Servera med en sallad.
Kommentarer
Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-03-11 klockan 21:18
Röbetopr i lasange har jag aldrig provat, men det låter gott
Helena Ljunggren skrev 2011-03-12 klockan 08:06
Trots att jag inte är någon lammfantast så lät det här riktigt gott.
Millan skrev 2011-03-25 klockan 19:17
Linda: Det var en höjdare med rödbetorna! Ska nog smyga ner dem i en vanlig lasange sen också ;)
Helena: I just det här sammanhanget smakar man nog knappt skillnad på lamm och annat nötkött. Det finns så mycket andra godsaker häri!
Jenny skrev 2012-03-15 klockan 19:53
Kanske en dum fråga, men ska man koka rödbetorna innan eller ska man riva dom råa?
Jenny skrev 2012-03-15 klockan 19:55
Och en fråga till, kan man köpa färdigriven parmesan typ peccorino, eller ska det vara grovriven ost?
Millan skrev 2012-03-16 klockan 06:47
Jenny: Du behöver inte förkoka rödbetorna, utan bara skala dem med potatisskalaren och grovriv dem.
Det går bra med färdigriven parmesan, men det godaste är helt klart om du köper en riktig bit parmesan och grovriver den. Om du drar dig för att köpa en stor bit så går det bra att frysa det du inte använder. Skär den gärna i några mindre bitar då, så kan du enkelt ta fram en bit nästa gång du ska göra gratäng. Parmesan blir lite "mjöligare" efter infrysningen, men fortfarande lika god.
Lycka till och berätta gärna vad du tyckte om du testar :)
Reklam:
Lämna en kommentar