Kycklingpaj á la Caesar

Fick en idé om att jag skulle testa att göra en paj som efterliknar en Caesarsallad lite i smakerna. Utgick ifrån kyckling, parmesanost och vitlök när jag mixtra fram detta.

Kycklingpaj á la Caesar

Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl mjöl, valfri sort
75 gr Kesella
100 gr smör
ev. lite kallt vatten

Fyllning:
500 gr kycklingfilé
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven parmesanost
Salt, svartpeppar

Tillbehör:
Romansallad
1 paket bacon
Riven parmesanost

Vitlöksdressing:
2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk majonäs
0,5 dl riven parmesanost
Salt, svartpeppar

Gör så här:
1. Mixa ihop pajdagen och tryck ut den i en pajform. Om degen har svårt att gå ihop så ha i lite kallt vatten precis så att dagen går ihop sig. Nagga botten.
2. Förgrädda pajskalet i 225 gr i 10 minuter och ställ sedan åt sidan. Sänk ungsvärmen till 200 gr.
3. Skiva kycklingfilén och stek den tillsammans med rikligt med grillkrydda. Kolla att kycklingen är helt genomstekt och att det är klar köttsaft som kommer ut. Lägg åt sidan.
4. Skiva löken i halvmånar och stek den lite smör tillsamman med den finhackade vitlöken. Se till så att löken inte bränns. Blanda samman med kycklingen och lägg i pajskalet.

Kycklingpaj á la Caesar

5. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, 2 dl riven parmesanost, salt och peppar. Ha över äggstanningen över kycklingfyllningen. Toppa med 1 dl riven parmesanost.

Kycklingpaj á la Caesar

6. Grädda pajen i ca 40 min i 200 gr. Håll koll så att den inte bränns. Du kan behöva täcka den med lite aluminiumfolie i så fall.

Kycklingpaj á la Caesar

7. Blanda samman dressingen och smaka av med salt och svartpeppar, helst från kvarn. Ställ kallt under tiden.
8. Klipp baconet i små bitar som du knappersteker. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Låt gärna pajen vila 10 min innan du skär upp bitar.
10. Servera med romansallad, bacon, riven parmesanost och vitlöksdressingen.

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
En god paj som lyfts av salladen vid sidan av tycker jag. Pajen blir väldigt krämig av fyllningen och den fick knappt plats i min pajform. Jag tar nog 3 ägg och 3 dl vätska nästa gång jag gör denna. Om man vill fuska så kan man köpa en färdiggrillad kyckling istället!

Min favoritkombination till pajdeg är nog grahamsmjöl med vetemjöl, ca 50/50 där. Vid den här tillagningen så blev det rågsikt då grahamsmjölet tyvärr var slut.

Pajen går bra att frysa, men dressingen och tillbehören fungerar givetvis inte att frysa. Dressingen håller i kylskåp i några dagar!

Lämna en kommentar




Reklam: